Денешна дата
01/02/2023

ИНБОКС 7 истражување: Патните трошоци на пратениците се за една година

Пратеничката Силвана Бонева, на својот профил на социјалната мрежа Фејсбук, обвини дека не е вистина дека трошоците за кои пишуваше он лајн магазинот „Инбокс 7“ се за една година, туку за две.

Silvana-Boneva

Од документите каде се гледа дека сите трошоци се исплатени за првите 11 месеци во 2014 година. Дел од тие трошоци се направени во 2013 година (од мај до декември 2013, а се исплатени во 2014). Во таа пресметка за трошоци се влезени и патните трошоци од јануари до септември 2014 година.

Формулата по која се пресметуваат трошоците е 30% од цената на литар бензин за секој изминат километар. Инаку право на користење на патни трошоци во Собранието имаат 66 пратеници.

Навидум првично излегува дека трошоците за кои пишувавме се за 15 месеци. Но овде мора да напоменеме дека на 5 март 2014 година Собранискиот состав се самораспушти, додека новиот собраниски состав се конституираше на 12 мај 2014 година. Тоа се два и пол месеци. Кога на ова ќе се додаде и одморот од по 3 недели или 42 дена во текот на 2013 и 2014 година, излегува дека патните трошоци на пратениците во истражувањето на „Инбокс 7“ се за една година.

Поради огромниот интерес, а за да нема дилеми и забуни, на располагање на јавноста ги ставаме документите важни за оваа истражување:

 1. Александар Николоски;
 2. Роза Топузова-Каревска;
 3. Рамиз Мерко;
 4. Антонио Милошоски;
 5. Илија Димовски;
 6. Драган Цуклев;
 7. Ане Лашкоска;
 8. Силвана Бонева;
 9. Славе Гошев;
 10. Љиљана Кузмановска;
 11. Зоран Илиовски;

lefkov@yahoo.com