Денешна дата
21/03/2023

Дали фирми поврзани со Заев изнеле милиони од Фондот за иновации?

  • „Пауерад“,основана од фирма во сопственост на семејството на премиерот Зоран Заев, добиле грант од Фондот за иновации.
  • Во Фондот одбиваат да одговорат на нашите прашања, а не ја даваат ниту комплетната листа на добитници на државни пари.
  • Не се даваат ниту информации за висината на средствата доделени на „Пауерад“ токму на повикот кога Фондот подели околу 10 милиони евра.

 

Горан Лефков

lefkov@yahoo.com

 

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) дал поддршка на фирмата „Пауерад“ од Струмица. Ова е веста што на 17 септември во 10 часот и 21 минута беше објавена на Фејсбук страницата на Фондот.

Фирмата „Пауерад“ е основана на 13 февруари 2018 година, на само неколку месеци од објавувањето на повикот за доделување на спорните грантови од ФИТР.

Целосниот историјат со промени на Пауерад – тука.

Првични сопственици на компанијата се Митко Христов од Струмица и Акционерско друштво за индустрија за градежни материјали „ЕЛЕНИЦА Струмица“. Подносител на барањето за упис е Горан Заев.

Како овластено лице на „Еленица“ е впишан Трајче Заев, прв братучед на премиерот Зоран Заев, а членови на надзорниот одбор се Марјан Митев, Катерина Бојовиќ Заева и Панче Патаров. Членови на управниот одбор се братучедот и братот на премиерот – Трајче Заев и Вице Заев.

Целата тековна состојба на Еленица – тука.

 

Управител на „Пауерад“ првично е поставен Митко Димитровски, член и на управниот одбор на „Еленица“. Но на 7 август 2018 година, две недели по одкривањето на скандалот за добитниците на помош од ФИТР, фирмата на Заеви „Еленица“ се повлекува од сопственоста над „Пауерад“, при што единствен сопственик останува само Митко Христов.

Со истата промена се менува и управителот на „Пауерад“ Митко Димитровски, кој е член на Управниот одбор на „Еленица“,а на негово место доаѓа токму Христов.

На 19 март 2019 година фирмата „Пауерад“ го менува и првичното седиште – Трговскиот центар „Глобал“ во Струмица – и се сели на улица Ленинова.

 

ЦЕЛОСЕН МОЛК ЗА ВИСИНАТА НА ГРАНТОТ

 

Онлајн магазинот ИНБОКС 7 неколку месеци го истражува случајот со фирмата поврзана со семејството на премиерот Заев, но никој не одговара на нашите барања за информации.

Сите листи на добитници на средства од Фондот за иновации се јавно достапни, само листата во која е фирмата „Поуерад“ не е достапна.

Не дадоа резултат ни обидите на нашата екипа преку поднесување на усно барање за слободен пристап до информациите од јавен карактер, поставено на 16 јули 2019 година до Фондот за иновации, каде побаравме да ни го дадат целосниот список на компании кои го добиле грант. Иако законскиот рок за да дадат одговор е 5 дена, до затворањето на овој текст, два месеци подоцна, бараната информација не ја добивме.

Телефонска изјава побаравме и од Петар Христов, како лице извршен директор на „Пауерад“, но до затворањето на текстот тој не даде изјава за Инбокс 7. На затворени врати за повеќе информации наидовме и во фирмата „Еленица“. Од Службен весник ни одговорија дека Фондот немал обврска да го објави списокот кај нив, но и дека таков список воопшто немаат.

 

СКАНДАЛ ТЕЖОК 10 МИЛИОНИ ЕВРА

 

Скандалот со парите од Фондот за иновации се објави во јули 2018 година. Во него медиумите објавија дека фирми поврзани со Кочо Анѓушев, вицепремиер за економски прашања, Хари Локвенец, член на СДСМ и снаата на Цветанка Ласкова, поранешна координаторка на Форумот на жени на СДСМ добиле државна помош за иновации.

Тогаш никој не објави дека и фирмата „Пауерад“, првично основана од фирма во сопственост на членови на семејството на премиерот Заев, е вмешана во овој скандал.

На пратеничко прашање за Фондот за иновации од 27 јули 2018 година премиерот Заев од собраниската говорница ќе изјави:

Тоа е нов квалитатив и јас го поздравувам етичкиот начин на однесување, кога се повлекуваат самите фирми каде за содружник имаат носител на власт. Затоа што законски тоа е дозволено, но не и етички, оти се мисли дека се има влијание во ваквиот процес. Одлуката ја носеше комисија од меѓународни претставници, меѓу кои и еден министер од поранешната Влада, Глигор Ташковиќ. Заради транспарентите постапки веднаш носителите на јавните функции презедоа одговорност. Се е согласно законот, но го исполнуваме и етичкиот кодекс на однесување“.

Тој никаде не кажа дека има и фирма, која се поврзува со членови на неговото семејство, а исто е вмешана во овој скандал. Останува да се види дали сега и премиерот ќе го почитува етичкиот кодекс и ќе ја повлече фирмата „Пауерад“ од конкурсот како што тоа го направија Анѓушев, Ласкова и Локвенец.