Денешна дата
19/09/2020

ДЕКЕМВРИСКИ ПРЕДУПРЕДУВАЊА!

Она што беше брзо одлучено по не добиениот датумот за почеток на преговори, не се очекуваше дека ќе биде под знак прашање. Сепак, сите партии се согласија изборите да се одржат на 12 април. Иако не се знае дали се работи за предизборни блефови, една работа останува сигурна. Одложувањето на изборите договорено од сите политички партии може да доведе до нова политичка криза, која повторно ќе треба да најде решение преку избори.

Пишува: Бардул Заими

Ентузијазмот за предвремени избори се чини дека се “трансформира“ на политичката тактика, која се очекува да се засили во пресрет на и по празниците. Партиските потези се чини дека се непредвидливи бидејќи партиите настојуваат да ги зајакнат своите позиции кај гласачкото тело. Предизборните стратегии, иако навидум апсурдни за граѓаните, сепак остануваат како начин за да го „уловат“ гласачкото тело.
Се разбира, не сè што доаѓа од политичките партии може да изгледа веродостојно. Но, во меѓувреме има најавуви и предупредувања за одложување на предвремените избори. Премиерот Заев изјави дека доколку не се донесат закони што тој ги смета за суштински, изборите би можеле да бидат одложени. „Суштински закони, доколку поттикнуваат какво било забавување на пензиите, социјалните трансфери, зголемувањето на платите, сето тоа што влијае на животот на граѓаните, тогаш изборите можат да бидат одложени. Ова не го испраќам денес како закана затоа што одговорноста на секој пратеник, без разлика дали е од власта или од опозицијата, е исто така одговорност на Владата и локалната самоуправа и на сите оние кои примаат плати од граѓаните “, рече Заев.
Не се знае дали премиерот Заев бара да ја наметне идејата дека опозицијата го блокира носењето закони, кои може да бидат дел од кампањата, или можеби размислува за можен вистински притисок кон опозицијата за некои закони кои директно би влијаеле во предизборната битка. Неодамнешните изјави, но и многу претходни изјави на владејачката партија за дилемите за функционирање на парламентот во однос на членството во НАТО, се чини дека создаваат некаков вид збунетост околу одржувањето на предвремените избори на 12 април.
Во меѓувреме, партијата на албанскиот политички блок дел на владината коалиција, ДУИ, изјави дека е подготвена да влезе во изборниот процес. Опозицијата, од друга страна, оцени дека ова е уште еден обид на премиерот да избегне предвремени избори. „Заев ќе бара три илјади можни начини за одложување на изборите“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Движењето Беса изјави дека премиерот Заев имал време да ги достави своите проекти во парламентот.
Постојат десетици закони во парламентот што се очекува да бидат донесени, додека тие остануваат блокирани поради партиските недоразбирања. Ова не е прв пат да се игра со законите и не е прв пат дебатата за законите да се задуши во парламентарните комисии.
Претседателот Стево Пендаровски не смета дека е разумно да се одложи датумот на изборите во овој период. Според него, раното закажување на датумот на изборите беше неопходно заради формирањето на Техничката влада 100 дена пред изборите.
„ И така влеговме во изборна година. 12-ти април е оддалечен само неколку месеци од регуларниот рок на изборите и не можам да разберам која партија или државна логика ќе бара тие избори да бидат одложени. Од она што го слушам од бизнис сферата, тие велат дека одредени избори се губење време за нас во однос на очекувањата, деловните планови, домашните и странските инвестиции, итн. Како и да е, ако сега повторно се одложат, ова е дополнителен напад врз бизнис плановите“, рече Стево Пендаровски.
Она што беше брзо одлучено по не добиениот датумот за почеток на преговори, не се очекуваше дека ќе биде под знак прашање. Сепак, сите партии се согласија изборите да се одржат на 12 април. Иако не се знае дали се работи за предизборни блефови, една работа останува сигурна. Одложувањето на изборите договорено од сите политички партии може да доведе до нова политичка криза, која повторно ќе треба да најде решение преку избори.
Се разбира, останува важно парламентот да функционира ефикасно во овој период, но неосвојувањето на законите, дури и ако има тивка опозициска блокада, не е причина за одложување на изборите. Задоцнувањата во Северна Македонија не можат да се компензираат за толку кратко време како што се овие ургенции до предвремените избори.
Сепак, наскоро ќе се знае дали овие изјави на премиерот Заев се сериозни, или се дел од изборната кампања. На почетокот на јануари се очекува да се формира влада заснована на формулата од Пржино. Веднаш по празникот сè ќе биде јасно. Одложувањето на изборите се чини можно, но се чини дека последиците се далеку поголеми, особено ако се земе предвид дека овој нов момент не може да се надмине без нова политичка криза, која може да биде далеку подлабока од задоцнување на закони што можат да ја забават благосостојбата на граѓаните.

Администратор

Latest posts by Администратор (see all)