Денешна дата
29/01/2020

Администратор

 • Кој ќе биде следниот?

  by - Jan 27, 2020
  Пишува: Денко Малески   Значи, да повторам, триесет години ги имаме сите елементи од кои е составен еден демократски систем: партии, устав, закони, избори, државна администрација, а сепак, за успешна демократија, нешто важно недостасува. Тоа што...
 • Страдање

  by - Jan 23, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Денес ќе излезам од вообичаените дневно-политички рамки на нашето секојдневие и би сакал да ги споделам моите гледишта за еден народ кој низ вековите, а особено во дваесеттиот, век се соочувал со...
 • Борбата со корупцијата блокирана, правосудниот систем пред ремонт

  by - Jan 22, 2020
    Горан Лефков (втор дел) Лошиот правосуден систем и лошо законодавство ја туркаат државата во корупција. Недостатокот на политичка воља кај политичките партии за решавање на правосудството им остава простор за лесна корупција на сите полиња...
 • ВО “ КАНЏИТЕ“ НА МИЛИТАНТЕН ДИСКУРС

  by - Jan 22, 2020
  Пишува: Бардул Заими   Честопати се уморуваме од теории и бараме други простори на дискурс. Новинарството бара фактографија, која во суштина останува досаден процес на извори, цитати, непристрасни структури што рефлектираат одредена реалност, јавен интерес, за...
 • Наместо реформирано, обвинителство по мерка на Заев и Мицкоски

  by - Jan 21, 2020
  Пишува: Горан Лефков   Звонко Фишер, врховен обвинител на Словенија направил обиколка на македонските правосудни институции на почетокот на 2019 година како експерт за помош на македонското обвинителство. Заклучокот од неговата посета на македонските обвинителни организации...
 • Консенсус околу законот за Јавното обвинителство?

  by - Jan 20, 2020
  Пишува: Денко Малески   Проблемот со вашите политичари, ми вели пред години Ник Бигман, амбасадорот на НАТО во Македонија и, претходно, колега претставник на Холандија во ОН, е што не го разбираат дипломатскиот јазик, па мора...
 • 2020

  by - Jan 16, 2020
  Пишува: Трифун Костовски Веќе зачекоривме во втората декада на 21 век. Тоа е преоден и важен исчекор. Влеговме во годината постпразнично, верувам добро најадени и добро напиени. Но, зар не треба да се прашаме што очекуваме...
 • “ТИРАНИЈА“ НА АКТУЕЛНОСТА

  by - Jan 15, 2020
  Пишува: Бардуљ Заими “Тиранијата“ на актуелноста ги шематизира луѓето, ги прави униформни и ги држи во координатите на можниот тоталитаризам. Тоталитаризмот нема само едно лице. Секогаш се појавува во различни форми. На тоталитаризмот секогаш му треба...
 • ПРЕЌУТЕНОТО УБИСТВО НА БЕЗДОМНИКОТ СЕВЕРЏАН

  by - Jan 13, 2020
  Пишува: Љубица Иванова Убиството на 52-годишниот Северџан Сејфула од Скопје пред скоро три години не привлече многу внимание во јавноста. Последните моменти од својот живот ги поминал по улиците на Скопје, како бездомник. На први март...
 • Не дозволете оваа партија да го прави она што го правешее вашата кога беше на власт

  by - Jan 13, 2020
  Пишува: Денко Малески Една од основните причини за воведувањето на пржинскиот модел на избори беше сознанието дека нашите политичари не знаат да прават разлика помеѓу партијата и државата. За нив тоа е едно исто: кога сум...