Денешна дата
13/07/2020

Администратор

 • ПОЛИТИЧКА БИТКА ЗА “KОРОНАИЗБОРИ”

  by - May 20, 2020
    Пишува: Бардул Заими Во моментот кога некој ќе го спомне зборот избори, сè се менува. И кога овој збор се прогласува во време на пандемија, во време кога сериозноста на справување со вирусот треба да...
 • МАКЕДОНСКАТА САМОБИТНОСТ, ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ И КОВИД 19

  by - May 14, 2020
    Пишува: Трифун Костовски   Во последните неколку колумни пишував за Македонско – Бугарските односи, особено за некои историски личности поврзани со македонската самобитност и со развојот на националната свест.  Чувствувам дека ова прашање станува сѐ...
 • МЕЃУ ПОЛИТИЧКАТА “НЕСТРПЛИВОСТ” И “НОРМАЛИЗАЦИЈА”

  by - May 13, 2020
  Пишува: Бардул Заими   Пандемијата на коронавирусот го наруши изборниот процес во Северна Македонија, кога официјално требаше да започне предизборната кампања. Како што е веќе познато, пред парламентарните избори, преку формулата „Пржино“, политичката влада се заменува...
 •  Милион Африканци до 2030 во државата- лажна вест за собирање на партиски поени

  by - May 12, 2020
        Пишува: Кристијан Трајчов     Во февруари 2020, поранешнот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Трајчо Димков, изјави дека СДСМ ќе донесе еден милион Африканци во нашата земја. Според него, ова Владата планира да го реализира...
 • ИСТОРИЈА, ПРАВО И ЕКОНОМИЈА

  by - May 7, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Деновиве, сметам дека е нужно да се проговори за актуелните и тензични одсноси со нашиот сосед Република Бугарија, особено по прашањето за нашиот национален идентитет, нашата национална самобитност, јазикот, историјата, а сето...
 • НЕОПХОДНОСТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

  by - May 6, 2020
        Пишува: Бардул Заими Слободата на медиумите останува еден од главните столбови на демократијата. Денес е Светскиот ден на слободата на медиумите, што претставува еден вид моментум да се размислува за оваа  вредност во...
 • Писмо на читател

  by - May 2, 2020
  Во една скорешна колумна господинот Денко Малески – првиот министер за надворешни работи на Република Македонија – нареди низа неиздржани и противречни изјави на сметка на македонската нација, со кои тој го легитимизира ултиматумот упатен кон...
 • КОРОНА вирусот и нашите соседски односи со Република Бугарија

  by - Apr 30, 2020
    Пишува: Трифун Костовски   Неодминливо е прво да се осврнам на сеуште најактуелната и најгорчката тема а тоа е КОРОНА вирусот. За жал, ми се чини, дека зад овој наратив во кој навистина страдаат луѓето...
 • ЛАМЕНТ ЗА КРВАВИОТ АПРИЛ

  by - Apr 29, 2020
    Пишува: Бардул Заими   Авторитарните режими обично се поттикнуваат од идеолошки тоталитаризам. Во името на идеологијата, сè е дозволено, затоа што овие режими тврдат дека ја поседуваат крајната вистина без најмало сомневање. Тоталитарните идеологии, покрај...
 •   Некогаш сме биле еден народ

  by - Apr 27, 2020
  Пишува: Денко Малески   Која е вистината ме прашува на телефон новинарката на „АлсатМ“ телевизија: дека сите членки на ЕУ се зад нас или дека Бугарија може да не блокира. Искуството од македонско-грчкот спор не учи...