Денешна дата
27/05/2020

Администратор

 • Став на Инбокс 7 за Законот за Јавно Обвинителство

  by - Mar 5, 2020
  Инбокс 7 беше дел од јавната расправа за измените во законот за Јавното Обвинителство. Нотиравме повеќе проблеми во член 3, член 12, член 63. За подетални информации погледнете го видеото. Нашите ставови ги изрази претседателот на...
 • Одговорноста кон јавноста и современите културни текови

  by - Mar 5, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Би сакал да се осврнам на настанот кој беше на голема врата највуван, а тоа е „Златна бубамара на популарноста“, кој кај нас зазема едно од најважните места во популарната култура. Сета...
 • ЕВРОПСКА ВИЗИЈА ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

  by - Mar 4, 2020
  Пишува: Бардул Заими Земјите од Западен Балкан се повеќе ја зголемуваат соработката помеѓу себе и даваат еден стимул на идејата да бидат во целосна корелација со европските вредности. Полека, но сигурно, земјите во регионот ја ридимензионираат...
 • Нов продор на Зоран Заев

  by - Mar 2, 2020
  Пишува: Денко Малески   Полска, татковина на врвни европски интелектуалци, на чело на својот марш на Запад го имаше електричарот Лех Валенса, легендарниот синдикален водач. Историскиот пробив на Запад, кон НАТО и ЕУ, во Македонија, пак,...
 • ИЗБОРНИОТ “КЕТМАН” И ХОРИЗОНТОТ НА ОЧЕКУВАЊЕ

  by - Feb 27, 2020
  Пишува: Бардул Заими   Изборите бараат „протресување“, учество, ударна реторика, мобилизација за да прават видлива политичката ориентација. Изборите по секоја цена бараат табори, бидејќи само вака може да се влијаат на нервот на симпатизерите, на следбениците...
 • Волшебните моменти да се реши името во 1992

  by - Feb 24, 2020
  Пишува: Денко Малески   Во интервјуто за Канал 5 на Васил Тупурковски со Гоце Михајловски, во делот кој се однесуваше на проблемот со името,  гостинот, после една подолга пауза, повторно тврди дека постоел некаков „волшебн момент“...
 • За пријателствата

  by - Feb 20, 2020
    Пишува: Трифун Костовски   Мислам дека ова е вистинскиот миг кога треба да се ослободиме од притисокот кој влегува во нашите домови предизвикан од предвремените парламентарни избори. За мене има нешто што е многу побитно...
 • ПРОТЕСТ ЗА ПРЕДИЗБОРEН НАРАТИВ

  by - Feb 19, 2020
  Пишува: Бардул Заими Во Северна Македонија, парадоксите немаат крај. Поранешниот режим на премиерот Никола Груевски, во екот на делириумот на власта, измислил таканаречени „контра-протести“, во време кога опозицијата протестираше против целосно абсорбација на власта. Типичен пример...
 • Американската и македонската демократска дилема

  by - Feb 17, 2020
  Пишува: Денко Малески   Следејќи ја американската дебата за отповикувањето на претседателот Доналд Трамп, забележувам колку бргу аналитичарите во Америка поминуваат преку сознанието  дека верноста на републиканските сенатори кон својот претседател се должи на фактот дека...
 • Избори, НАТО и ЕУ

  by - Feb 13, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Вообичаено Македонија во последните две декади поминува период на многу изборни циклуси, кои редовни, а кои вонредни. Длабоко по мене, изборите се важен и пресуден чин за потврдата на едно демократско општество,...