Денешна дата
18/02/2020

Администратор

 • Алексис Хераклидес, прекрасен либерален ум од Грција

  by - Nov 11, 2019
  Телефонскиот повик од нашата амбасада во Атина заврши со договор да се сретнам во Скопје со професорот Алексис Хераклидес кој пишува книга за односите меѓу нашите две држави. „Американски?“, вели при првото видување пред кафулето во...
 • Со затворени очи пред животните закани

  by - Nov 7, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Живееме во доба кога една од најголемите закани за човештвото се климатските промени, загадувањето и беспоштедното уништување на природните ресурси. Целиот свет е во алармантна ситуација за неповратното уништување и умирање на...
 • ВО “ВАКУУМОТ“ НА ПРЕДВРЕМЕНИТЕ ИЗБОРИ

  by - Nov 6, 2019
  Изборните кампањи веќе започнаа во Северна Македонија преку партиски настани што служат за „разбудување“ на членството и симпатизерите на партијата. Ова е пролог на партиски мотивации и инспирации преку странични настани што навистина се дел од...
 • Треба многу труд за мало поместување напред

  by - Nov 4, 2019
  пишува: Денко Малески   По француското вето, важно е да не ги повориме грешките од грчкото вето. Тогаш,имено, на македонските политичари им требаа децении да апсолвираат некои елементарни работи од азбуката на меѓународната политика: дека сојузите...
 • Македонија и светот

  by - Oct 31, 2019
  Денес живееме во необични времиња, кога сме во перманентна војна, која е економска, политичка, но, за жал, и фактичка. Животите на милиони луѓе се ставени по најниска цена на пазарот кој го одредуваат моќните. Се случуваат...
 • БЕЗНАДЕЖНО РАЗОЧАРУВАЊЕ НАСПРОТИ ПРАЗНИ РЕТОРИКИ

  by - Oct 30, 2019
  Пишува: Бардул Заими Датумот за предвремени избори ги „запали“ и „моторите“ на политичките партии. Полека, партиите се пуштат на вообичаената предизборна реторика која е присутна на секој изборен циклус. Пофалбите на партијата и демонизирање на спротивната...
 • Ќе се вариме во сопствениот сос, додека не научиме подобро

  by - Oct 28, 2019
    пишува: Денко Малески Македонските политичари помислија дека по потпишувањето на Преспанскиот договор, чин на историско помирување помеѓу грчкиот и македонскиот народ, автоматски ќе станеме дел од евроатланстките интеграции. Решението на проблемот кој не држеше заковани...
 • Европа наспрема Европската унија

  by - Oct 24, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Приказната за Европа е стара, темелна, богата. Кога говориме за вредностите на Европа, културни, историски, јасно за што говориме. Станува збор за едно обемно културно наследство кое навистина прави пресек на вековната...
 • ФРАНЦУСКО “НЕ“ ЗА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ

  by - Oct 23, 2019
      Пишува: Бардул Заими Француското “не“ за почеток на преговорите било клучно за судбината на премиерот Заев и неговата влада. Заев отсекогаш тврдел за еден сигурен почеток на преговорите со ЕУ, но француското вето беше...
 • Има ли кауза поголема од личниот и партискиот интерес?

  by - Oct 21, 2019
  пишува: Денко Малески   Велат дека тешките времиња обединуваат. Но, зошто ова не важи за наша Македонија? Зошто токму во тешки времиња ние се делиме? Очигледно времињата не се доволно тешки, па политичарите можат ја продолжат...