Денешна дата
24/11/2020

Администратор

 • Брексит или не?

  by - Dec 4, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Додека кај нас трае втората фаза од процесот на уставните измени, кој според очекувањата, без поголема дискусија и во само три дена вкупно, заврши со изгласување на четирите предложени нацрт-амандмани на Уставот,...
 • Сите наши несреќни претседатели

  by - Dec 3, 2018
  пишува: Денко Малески   Новинар, Албанец , по телефон, ми ја чита изјавата на водачот на ДУИ Ахмети која, во контекст на претстојните претседателски избори, се однесува на мене и прашува што мислам за кажаното. Сега, во...
 • Државата на Николо Макијавели

  by - Nov 30, 2018
  Пишува: Зоран Иванов Секој политички филозоф сонува неговата ука да биде потврдена во животот и врз база на своите теориски постулати да биде организирана и да функционира општество уредено во мала хумана и солидарна комуна или...
 • Владата со план против загадувањето: ќе дишеме чист воздух после две години

  by - Nov 29, 2018
  Само 80 возила се исклучени од сообраќај поради штетни емисии на гас за еден месец Владата предвидува еколошки налепници и субвенции за еколошки и хибридни возила Старосната граница на возилата во Македонија е 16.6 години   ...
 • Човекот пред се – белата чума

  by - Nov 29, 2018
  пишува: Трифун Костовски   Почитувани читатели, Денес ќе се осврнам на тема ЧОВЕКОТ, како поединец и неговото место и улога во современото општество. “Човекот пред се” е невладина организација, во која сум подолго време инволвиран. Сигурен...
 • Читање на изборна „деконструкција“

  by - Nov 27, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Анкетите ја покажуваат чувствителноста на електоратот во одреден социо-политички момент, но и можните обиди на каде би можел да се движи овој електорат. Последните резултати од анкетата спроведена од страна на „Телма“ и...
 • Власта не прифати амнестија, опозицијата обвинува за селективна правда

  by - Nov 27, 2018
  Законот за амнестија предложен од ВМРО-ДПМНЕ не помина во Собранието. Невенка Стаменковска од ВМРО-ДПМНЕ вели дека обвинетите не се терористи. Констандин Констадинов од СДСМ е дециден: не смее да се амнестираат оние кои го нарачале, планирале...
 • И азилот, како и демократијата, се злоупотребува

  by - Nov 26, 2018
  пишува: Денко Малески   Во дебата во Комисијата за надворешна политика на германскиот Бундестаг, Јосип Јуратовиќ, пратеник од социјалдемократите, вака го коментира бегството на Груевски и азилот добиен во Унгарија: … „Системот Груевски“ ги искористува демократските средства....
 • Пописот уште незапочнат ги зовре страстите

  by - Nov 23, 2018
  Предлогот на пописот во 2020 година да се изостават графите за етничка и верска припадност доаѓа од Државниот завод за статистика. СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, БЕСА и помалите етнички заедници се едногласно против – мора да има...
 • Држава без антикорупциска – рај за политичарите

  by - Nov 23, 2018
  Драган Малиновски, поранешен член на ДКСК, вели дека не можеме да очекуваме позитивни коментари во извештајот што следи од Европската комисија. „Поранешната Антикорупциска не функционираше, но сега воопшто немаме“, вели бившиот антикорупционер Ариф Муса. „Требаше веднаш...