Денешна дата
23/09/2021

Администратор

 • Човекот пред се – белата чума

  by - Nov 29, 2018
  пишува: Трифун Костовски   Почитувани читатели, Денес ќе се осврнам на тема ЧОВЕКОТ, како поединец и неговото место и улога во современото општество. “Човекот пред се” е невладина организација, во која сум подолго време инволвиран. Сигурен...
 • Читање на изборна „деконструкција“

  by - Nov 27, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Анкетите ја покажуваат чувствителноста на електоратот во одреден социо-политички момент, но и можните обиди на каде би можел да се движи овој електорат. Последните резултати од анкетата спроведена од страна на „Телма“ и...
 • Власта не прифати амнестија, опозицијата обвинува за селективна правда

  by - Nov 27, 2018
  Законот за амнестија предложен од ВМРО-ДПМНЕ не помина во Собранието. Невенка Стаменковска од ВМРО-ДПМНЕ вели дека обвинетите не се терористи. Констандин Констадинов од СДСМ е дециден: не смее да се амнестираат оние кои го нарачале, планирале...
 • И азилот, како и демократијата, се злоупотребува

  by - Nov 26, 2018
  пишува: Денко Малески   Во дебата во Комисијата за надворешна политика на германскиот Бундестаг, Јосип Јуратовиќ, пратеник од социјалдемократите, вака го коментира бегството на Груевски и азилот добиен во Унгарија: … „Системот Груевски“ ги искористува демократските средства....
 • Пописот уште незапочнат ги зовре страстите

  by - Nov 23, 2018
  Предлогот на пописот во 2020 година да се изостават графите за етничка и верска припадност доаѓа од Државниот завод за статистика. СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, БЕСА и помалите етнички заедници се едногласно против – мора да има...
 • Држава без антикорупциска – рај за политичарите

  by - Nov 23, 2018
  Драган Малиновски, поранешен член на ДКСК, вели дека не можеме да очекуваме позитивни коментари во извештајот што следи од Европската комисија. „Поранешната Антикорупциска не функционираше, но сега воопшто немаме“, вели бившиот антикорупционер Ариф Муса. „Требаше веднаш...
 • Aко избори има утре ќе победи никој

  by - Nov 23, 2018
  Пишува: Зоран Иванов   Додека нашите преведуваат, бегалецот си се вдоми во Централна Европа. Во срцето на Европската Унија. Таму, наместо загадените Вардар и Скопје, сега во дворот му се Дунав и Будимпешта, В’лтава и Прага,...
 • Многу мерки, малку резултати: уште една сезона на задушување

  by - Nov 22, 2018
  Жителите на Скопје подолго време слушаат исти ветувања, но секоја зима се соочуваат со истото разочарување. Од Градот Скопје велат дека во септември и октомври годинава се изречени 269 мандатни казни за загадувачите, што е двојно...
 • Полиција

  by - Nov 22, 2018
  пишува: Трифун Костовски   Почитувани мои сограѓани, Функционирањето на секоја Влада е можно само со оформување на министерства во склоп на Владата, кои треба да овозможат функционалност на државата и да му служат на народот. Денес...
 • „Државата“ и „народот“ на „мајката“ партија

  by - Nov 21, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Со многу малку незабележителни промени, политичката и јавната сцена во Македонија останува „окупирана“ од истите „здодевни“ лица. Дури и новите лица кои се вклучени во политиката, повеќе служеа за да им се...