Денешна дата
01/02/2023

Бојан Шашевски

 • Нема излез од кризата без политичка одговорност

  by - Feb 26, 2015
  Последната „бомба“ од опозицијата создаде нов татнеж низ јавноста, па насекаде се слушаат, дискутираат и демистифицираат новообјавените снимки со елементи за монополизирање, манипулирање и командување со системите за информирање. Никола Младенов, Биљана Секуловска, Горан Михајловски, Катерина Блажевска,...
 • Оставка, што беше тоа?

  by - Feb 19, 2015
  Трагичниот крај на деветгодишното девојче од Велес, чие барање за операција се заглави во бирократски лавиринти, наиде на лавина реакции од граѓаните – протести, остри критики од експертската јавност и разни здруженија, па логично произлегоа барања...
 • Вело-активисти во акција!

  by - Feb 17, 2015
  Активисти – велосипедисти спроведоа акција за да означат дел од непрегледните и узурпирани велосипедски патеки низ градот. Урбаните вело-релации на многу места се сведени на ниво на импровизација, знаат да бидат опасен и екстремен предизвик. Иницијативата...
 • Хонорарци: Стоп за државниот арач!

  by - Feb 13, 2015
  Револтираните хонорарци денеска маршираа по скопските улици со цел јасно и гласно да кажат „НЕ“ за плаќање придонеси од задолжително социјално осигурување. Меѓу нив имаше новинари, актери, уметници, медицински лица, луѓе од разни професии, активисти, им...
 • Факултетите под студентска контрола

  by - Feb 11, 2015
  Студентскиот пленум внесе нова димензија во својата автентична борба, која отвора ново поглавје во историјата на македонскиот студентски активизам.  Студентите решија да го земат назад она што изворно им припаѓа – да прогласат „Автономна студентска зона“,...
 • Велешкиот воздух и почвите трајно „богати“ со метали

  by - Feb 6, 2015
  Воздухот, почвата и зеленчукот во Велес се комплетно контаминирани со токсични метали! Последните истражувања на тимот на реномираниот професор Трајче Стафилов од Институтот по хемија покажуваат поразувачки резултати — луѓето околу згаснатата Топилница за олово и...
 • Хонорарците со иронија: Како да платиме?

  by - Feb 6, 2015
  Незадоволни хонорарни работници се собраа пред Министерстото за труд и социјална политика да добијат одговори за проблемите кои произлегоа со Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување. Сметаат со законот ќе дојде до понатамошно осиромашување на...
 • Грешките на катастарот на грбот на граѓаните

  by - Jan 27, 2015
  „Мојот проблем со парцелата датира уште пред 30-40 години. Ангажираната геодетска фирма е комплетно нестручна во мерењата. Моите жалби се пренесуваат од сектор до сектор. Повторно ќе се влечкам по судови…“, смета Никола Богданов, жител на...