Денешна дата
21/03/2023

Александар Чомовски

comovski@inbox7.mk Фото: Кире Гелевски (Глобус)
 • Македонски марш кон изолација

  Таму каде се сите Нас не нема. Македонските личности, во повеќе наврати, не се на култните настани и места каде се светските, европските, регионалните лидери. На цивилизацискиот ден, по маскарот во Париз, кога гласот на тишината...
 • Студентите напред – професорите до нив

  Македонските родители и мислечки луѓе решија сами да не ги остават своите деца. Професорот Шкариќ резервираше место во првиот ред на маршот на демократијата. Промоторот на проф. Иванов за највисоката функција во земјава, одамна и очигледно...
 • Милосрдие за Јован, Кежо и Името… Синод

  Дали ви кипти срдба од лицемерството на МПЦ и на Архиепископот Стефан. Можете да се јадосувате поради неговата папочна симбиоза со Премиерот Груевски и „рекетирањето“ на македонските бизнисмени да донираат и шестбројни суми, по којзнае кој...
 • СТУДЕНТИ И РОДИТЕЛИ (ПЛЕНУМ ЗА ИДНИНАТА)

  Студентите ја добија првата битка. Тие ја принудија власта да води дијалог, откако коалицијата напратито и паушално воведува државен испит, што би бил тест за обемот и квалитетот на високото образование. Одбија да бидат политички заморчиња,...
 • ПОЛИТИЧКО-НОВИНАРСКА СУИЦИДНОСТ

  Самостојна Македонија, со идентитетски и јазичен код? Во нивна одбрана се главните журналистички патриоти и телевизии. Ако се суди по трите национални телевизии, на вистински пат сме!!! Во недела навечер Алфа, Сител и Канал 5 емитуваа,...
 • ДРЖАВЕН ИСПИТ ЗА ВЛАСТА

  “Ние сме студенти- не сме клиенти“. Маестрална порака на новата и зрела генерација, која ги започна своите маршеви за академската и човечка слобода. Нивното НЕ ја скрши агресивноста на Власта, многу поавтентично, посилно и поверодостојно од...
 • СУБРАТИЈАДА НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАСТ

  Првиот чин од една боливудската гротеска заврши. Главниот актер е во индиски затвор, а домашните политички глумци влегуваат во фаза на грдо и на недолично манипулирање со јавноста и со сопствената одговорност. Вицепремиерот Ставревски тврди дека...
 • УСТАВНА ТУЖБА ЗА ВЕЉАНОВСКИ

  Опозицијата не се враќа во парлементот. Таквото дерогирање на институциите е континуиран антидемократскиот синдром на македонската демократија во последните две децениии. Повремено или трајно сите актуелни партии имаа свои спектакуларни одсуства од законодавниот дом.  Потоа, со...
 • КОЈ ЌЕ РЕШИ ЗА ИМЕТО – ТЕХНИЧКА ВЛАДА?!

  Весник, што деновиве не е сместен во редовите на медиумите на СДСМ според критериумите на провладин неделник, во минатата неделна анализа, како да најавува дел од сценариото за враќање на опозицијата во Парламентот. На крајот од...
 • ОД ВАШИНГТОН КРЕДИТИ, ОД БРИСЕЛ ХИПОТЕКИ – ГРУЕВСКИ НА ВЛАСТ

  Недела на нови „драмолетки“. Само што заврши политичката претстава „Дајнерс“ во барокниот МНТ, во режија на Шеќеринска, власта си го врати владеењето со театарот на апсурдот. Ден по доаѓањето на извештајот од ЕК, од чии оценки...