Денешна дата
28/01/2023

Александар Чомовски

comovski@inbox7.mk Фото: Кире Гелевски (Глобус)
 • Изборна берза(6): ПОБЕДА НА ПОРАЗОТ

  СДСМ го победи Црвенковски. Со довербата на Конгресот, стекната без методите од битката за тронот во ВМРО-ДПМНЕ во урнатата скопска Панорама, Заев го врви патот на Груевски во развластувањето на лидерскиот мит на Георгиевски. Тоа што...
 • Изборна берза (5): ОБВИНИТЕЛ – „ПОСЛЕДНА БУДАЛА…“

  Државниот обвинител, пред Велигден веројатно вапцаше јајца. Среќа е што по изборите Зврлевски не ја славеше победата на ВМРО-ДПМНЕ во друштво со осудениот Амди Бајрам, како во познатата кич прослава и кулинарската полициско-бизнис маса, еден од...
 • Изборна берза(4): ИНСОМНИА-ПОЛИТИЧКА НЕСОНИЦА

  Кампањата и изборните резултати се најновите манифестации на политичко-партиски тероризам во Македонија. Најпрвин со нелогичната постапка на ДУИ – против неконсензуален Претседател. Претходно, шест години со Владата на ВМРО-ДПМНЕ лукративно владееше, а Ахмети со Груевски не...
 • Изборна берза (3): (САМО)ЦЕНЗУРА

  Опозицијата го извлече предизборниот адут. Со покажување документи, со транскрипт од телефонски дијалог меѓу двајца соговорници, социјалдемократите се обидуваат да ја детронизираат владејачката „фамилија“. Само ТВ Телма, 24 вести, Алсат, Утрински, неколку портали и интернет-страници, се...
 • Изборна берза (2): ИВАНО(В)ИЗИЈА

  Професорот што стана Претседател, во вториот круг влегува како партиски фаворит. Др. Иванов пет години трагаше по своето јас, по политичкиот самоидентитет со кој требаше да биде репрезент на сите жители. Кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, вториот мандат...
 • Избoрна берза: ТАЈВАНСКИ ЛИЦИТАЦИИ

  Домашниот телефон неделава двапати ѕвонеше…, наутро и рано попладне. – Дали може неколку одговори…? – О, не…!!!! Анкетарите вртат, граѓаните сè поисплашени, ретко кој одговара на изборниот тест. Тие го знаат бројот од телефонот, фиксниот или...