Денешна дата
20/04/2021

Горан Лефков

lefkov@yahoo.com
 • Браната Калиманци е полупразна

  by - Apr 21, 2014
  Намалување на површините, доцнење на планот за наводнување и неизвесност до крајот на наводнителната сезона,ги демне земјоделците од Источна Македонија кои чекаат вода од хидросистемот Брегалница. Сане Јованов, производител на ориз од кочанското село Чешиново, вели...
 • Секое семејство посиромашно за 5000 денари

  by - Apr 16, 2014
  Од 2010 година досега трошоците за живот за едно четиричлено семејство пораснале за 4.100, додека просечната плата во истиот период се намалила за 600 денари. Ова значи дека секое семејство за 4 години е осиромашено за...
 • Странските фабрики доаѓаат, но работниците избегаа во странство

  by - Apr 14, 2014
  Во Брегалничкиот регион, во наредните 5 години се најавени над 4.000 работни места, но на списокот на Агенцијата за вработување до 35 години има под 3.000 невработени. Поради иселувањето и нискиот наталитет проблемот дополнително се продлабочува,...
 • Македонија на балканското дно според извозот

  by - Apr 11, 2014
  Добре Митров, сточар од Кочанско и годинава се подготвува за продажба на своите јагниња за велигденскиот шпиц. Тој одгледува околу 100 овци, а очекува да продаде нешто повеќе од 120 јагниња. „Секоја година јагнињата ги продавам...
 • Земјоделци останаа без субвенции

  by - Apr 11, 2014
  „Годинава за земјоделците се предвидени 140 милиони евра“. Слушајќи ја оваа реченица низ медиумите, Стојан Митков од Кочанско, не може да остане рамнодушен. Не знае дали да се радува или да тагува. Се радува доколку се...