Денешна дата
21/09/2018

Анализа

 • Нема излез од кризата без политичка одговорност

  Напишано од: - Feb 26, 2015
  Последната „бомба“ од опозицијата создаде нов татнеж низ јавноста, па насекаде се слушаат, дискутираат и демистифицираат новообјавените снимки со елементи за монополизирање, манипулирање и командување со системите за информирање. Никола Младенов, Биљана Секуловска, Горан Михајловски, Катерина Блажевска,...
 • Оставка, што беше тоа?

  Напишано од: - Feb 19, 2015
  Трагичниот крај на деветгодишното девојче од Велес, чие барање за операција се заглави во бирократски лавиринти, наиде на лавина реакции од граѓаните – протести, остри критики од експертската јавност и разни здруженија, па логично произлегоа барања...
 • „Пуч“, игри и видеоленти

  Напишано од: - Feb 4, 2015
  автори: Арта Љатифи Тахири Бојан Шашевски Дневно- политичките игри, притисоците и кампањата околу аферата „Пуч“ ќе се загреваат во периодот што ни претстои, а ќе следува и продлабочување на кризата и односите во политичкиот врв, во...
 • Грешките на катастарот на грбот на граѓаните

  Напишано од: - Jan 27, 2015
  „Мојот проблем со парцелата датира уште пред 30-40 години. Ангажираната геодетска фирма е комплетно нестручна во мерењата. Моите жалби се пренесуваат од сектор до сектор. Повторно ќе се влечкам по судови…“, смета Никола Богданов, жител на...
 • Велосипедизмот бара стратешки пристап, а не крпење дупки

  Напишано од: - Jan 21, 2015
  Скопјани учат да дишат на шкрги, а Скопје секоја година руши рекорди во загаденост, но, сепак, еколошкиот транспорт не се качува скала погоре кон врвот на приоритетите. Оттука, развојот на велосипедската структура и култура мора да...
 • 2015 ќе ни донесе протести, избори и враќање на долгови

  Напишано од: - Jan 5, 2015
  Автори: Искра Опетческа и Горан Лефков   Во 2015 година на Македонија ќе и се случи народ и ќе имаме предвремени избори, прогнозираат политички аналитичари. Ваквите очекувања пред се ги темелат на случувањата со кои ја испративме...
 • По грешка му запленил цела куќа на штипјанец, а поминал неказнето

  Напишано од: - Dec 12, 2014
  Извршител од Штип му одзел куќа од 270 метри квадратни на свој сограѓанин, иако во пресудата пишувало дека предмет на извршување треба да бидат само 135 метри квадратни од домот на должникот. Поради ова  штипјанецот поднел...
 • Над 40 училишта нема да презимат?!

  Напишано од: - Dec 9, 2014
  Блокирани сметки, стари долгови, превработеност, нередовна исплата на блок дотациите од буџетот –училиштата се дават во долгови, а Министерството за образование ги упатува за помош во општините. За Инбокс 7 од ресорното министерство информираат дека им...
 • Хонорарите го полнат буџетот: тежок удар по џебот на граѓаните

  Напишано од: - Dec 5, 2014
  Од 1 јануари 2015 година ќе се применува новиот начин на плаќање на пензиско и инвалидско осигурување и придонесите за задолжително здравствено осигурување за лицата кои што потпишуваат договор на дело, авторски договор или договор за...
 • ОПШТИНИТЕ НЕТРАНСПАРЕНТНИ- ГРАЃАНИТЕ НЕИНФОРМИРАНИ

  Напишано од: - Nov 29, 2014
  Општина Зелениково е единствената општина од скопскиот регион која нема своја интернет страница иако тоа е обврска за транспарентност пред граѓаните. Во оваа локална единица недалеку од главниот град живеат над 5.000 жители, самостојно опстојува веќе...