Денешна дата
27/05/2020

Анализа

 • Газда Нини, „рак-рана“ за македонското банкарство

  Напишано од: - Apr 28, 2014
  Контроверзна, криво поставена, ризична за банкарскиот систем… ова се атрибутите кои ја „красат“ некогаш третата по големина банка во земјава, Македонска банка. Произлезена од словенечка банка во 80-тите и 90-тите години, Македонска банка или македонската експозитура...
 • 2004 година – превирања и поделби во ВМРО-ДПМНЕ

  Напишано од: - Apr 24, 2014
  Годината на загинувањето на Трајковски, односно 2004 година,како што тврди Заев, не е само клучна за трансакциите поврзани со Македонска банка. Таа година е клучна и за ВМРО ДПМНЕ,бидејќи Груевски ги доживува и најголемите внатрешно–партиски превирања...
 • ДУИ и ДПА, која во власта?

  Напишано од: - Apr 24, 2014
  Резултатот на предвремените парламентарни избори ќе биде ист како оној од последните избори, оддржани во 2011 година. Ова е прогнозата на познавачите на политичките прилики во Македонија, кои велат дека главната битка ќе се одвива помеѓу...
 • Партиите ветуваат: ниски даноци, странски инвестиции и инфраструктурни проекти

  Напишано од: - Apr 22, 2014
  Фокусот на економските програми на партиите е отворање на нови работни места. Битка се води и околу решенијата за даночна полититика и привлекување на инвестициите. ВМРО-ДПМНЕ во својата партиска програма ветува отворање на 64.000 нови работни...
 • Браната Калиманци е полупразна

  Напишано од: - Apr 21, 2014
  Намалување на површините, доцнење на планот за наводнување и неизвесност до крајот на наводнителната сезона,ги демне земјоделците од Источна Македонија кои чекаат вода од хидросистемот Брегалница. Сане Јованов, производител на ориз од кочанското село Чешиново, вели...
 • Работа за младите – пуста желба

  Напишано од: - Apr 20, 2014
  Партиска книшка наместо професионални квалификации, бедни хонорари наместо пристоен месечен приход, експлоатација наместо работно време, теорија наместо пракса… Ова се само дел од коцките кои ја градат реалноста на младите кога ќе излезат од студентските амфитеатри...
 • Избори без избор и листи со исти кандидати

  Напишано од: - Apr 18, 2014
  Исти имиња, доверливи до лидерите, пак се најгоре на кандидатските листи за пратеници на политичките партии на Албанците. Неодамна во Државната изборна комисија (ДИК) ги доставија листите со кандидатите. Изборните листи на албанските политичките партии не...
 • Реторика преполна со навреди и етикетирања

  Напишано од: - Apr 17, 2014
  Албанските политички партии во текот на предизборната користеле  етничка реторика. Ова го потврди и извештајот на ОБСЕ/ОДИХР за предизборната кампања од првиот круг на претседателските избори, оддржани на 13 април. Извештајот го подвлекува апелот на албанската...
 • Синдикатите ги повикаа работниците во првомајска борба за работнички права

  Напишано од: - Apr 15, 2014
  Поголеми права, подобри услови за работа и достоинствени плати – ова се само дел од барањата на потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права. Во прогласот, од следната Влада,...
 • Се бараат гласови со етнички програми

  Напишано од: - Apr 14, 2014
  И покрај тоа што поминале 23 години од самостојноста на Македонија и 12 години од потпишувањето на Рамковниот договор, партиите што ги застапуваат Албанците главно ги артикулираат колективните барања, кои се однесуваат на нивниот уставно-правен статус....