Денешна дата
26/05/2019

Дебата

 • ТРИЕСЕТ НЕДЕЛИ ТРИЕСЕТ ПОЕНТИ

  Напишано од: - May 24, 2019
  Напишано од: Зоран Иванов   Хронолошката ретроспектива во текстовите прикажана само со по поента, две од секоја од нив, вели: Европска бајка наместо мелем на раната: Кабинетското проектирање на референдумската кампања со нагласени акценти на европскиот...
 • Тамара

  Напишано од: - May 23, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Би сакал да ги споделам со вас моите најискрени и длабоки чувства на воодушевеност од настапот на нашата Тамара на Евросонгот 2019 во Тел Авив. Како ретко кога во животот, ми се...
 • „МЕТЛАТА„ КАКО ПАРАДИГМА А НЕ КАКО ФАСАДА!

  Напишано од: - May 22, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Помина скоро повеќе од половина од мандатот, а премиерот Заев веќе ја најави политичката “метла” за високи функционери на извршната власт. Првите сигнали за “метлата” како симболика на “опиеноста” од власта се дадени...
 • ПОДЕЛБИ

  Напишано од: - May 21, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Просто е неверојатно како поларизацијата во државата секојдневно изнедрува нови и нови причини за поделби, за распалување на нетрпеливоста (а кај многу луѓе и омразата) кон „тие другите“ и за распостелување на целата...
 • По што посегаме ние?

  Напишано од: - May 20, 2019
  Пишува: Денко Малески   Читам деновиве дека Израел, вредна и вибрантна нација и држава, се обидел да спушти летало на месечината. Поради дефект на моторот експериментот завршил неуспешно, но прашањето кое ми се поставува е што...
 • Лошата математика на СДСМ

  Напишано од: - May 17, 2019
  Пишува: Горан Лефков   Автопатот Миладиновци- Штип ќе биде пуштен за 10-15 дена. Ова е најава што ја слушавме барем три пати од Зоран Китанов, директорот на Агенцијата за државни патишта или Горан Сугарески, министерот за...
 • СО МЕТЛАТА ИЛИ БЕЗ НЕА – ИЛИ ТОЈ НИВ ИЛИ ТИЕ НЕГО

  Напишано од: - May 17, 2019
  Пишува: Зоран Иванов                   Метлата е топ тема. Но додека дојде петок за мојот ред, за неа веќе сите изнапишаа сѐ. Излишно е било што друго да се каже. Но, фактот содржан во насловот на еден неделник...
 • ВО ПРВО ЛИЦЕ

  Напишано од: - May 16, 2019
  Пишува: Трифун Костовски  – За градоначалничкиот мандат 2005 – 2009 – Нашата култура, понекогаш имам впечаток, дека почива врз адхоминем, неаргументирани навреди. Отсуството на критика фундирана врз аргументации и факти, е она кое ја урнисува и...
 • ЕДЕН ПРОЦЕС, ДВЕ ПАТЕКИ

  Напишано од: - May 15, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Во Северна Македонија, но генерално и на Балканот, политичките процеси кои ја обезбедуваат иднината на Европа се заокружуваат со поголеми потешкотии. Со новиот претседател, Стево Пендаровски, веќе е завршен процес, кој забележа драматични...
 • НАЈАВЕНАТА “МЕТЛА” ЗА “ТУЃИОТ” ДВОР

  Напишано од: - May 13, 2019
  Пишува: Џелал НЕЗИРИ   За лошото владеење на ДУИ со ВМРО-ДПМНЕ, ова партија плати казна на парламентарните избори во 2016 и на локалните избори во 2017 година. Додека во 2014 броеше 153 илјади гласови, две-три години...