Денешна дата
23/01/2019

Дебата

 • Гасоводна војна

  Напишано од: - Oct 11, 2014
  Стратегискиот балкански гасоводен проект Транс – јадранскиот гасовод – „TAP“ (Trans-atlantic Pipeline) станува реалност. Тоа е постигнато со долго лобирање на Атина, Тирана и Рим кај светските центри на моќ, но многу потпомогнати од кризата во...
 • Безбедноста на тест!

  Напишано од: - Oct 5, 2014
  Легендарниот султан Омар, имал ептен грдо лице. Затоа наредил да ги отстранат сите огледала од дворот. Но, сепак едно била заборавено во едно скришно место. Кога Омар случајно се погледнал, силно почнал да плаче, но брзо...
 • АТОМСКА БОМБА НА ЗАЕВ? ИЛИ ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ РАЗГОВАРАА – ТЕАТРАЛНО

  Напишано од: - Oct 4, 2014
  П.С. Невообичаено е текст да се пишува од крајот, од пост-скриптум, особено ако поврзувате личности и настани од мигот на една ноќ со неделите на исчекување. Но, регистрираната бурлеска едноподруго од бизнис-собирот во МНТ и театралноста...
 • ИВАНОВ ГИ НАЈДЕ ЏИХАДИСТИТЕ

  Напишано од: - Sep 26, 2014
  Претседателот на Македонија, од Њујорк, ни соопшти дека и во државава има џихадисти. Избран како глас на регионот, со драматичност и возбуда што неможеше ни логопетски да ја издржи, Иванов во ОН, во име на регионалните...
 • Цел свет ни е виновен

  Напишано од: - Sep 25, 2014
  Македонија од успешна приказна стана проблематична земја на Балканот, вели Андреас Ернст, долгогодишен известувач од Балканот за швајцарскиот „NCC“. Од први во регионот (дури пред Хрватска), стасавме до последни. Овај режим не врати 20 години назад....
 • БЛЕФЕРСКИ ПОЛИТИЧКИ ЛИЦИТАЦИИ

  Напишано од: - Sep 22, 2014
  Исклучително ретки се случаите кога Премиер, ако има добра професионална и развиена дипломатија, во 45 денови,  два пати да престојува во една иста држава. Приватно и подолго. Најпрвин на одмор, а потоа како фронтмен на проектот...
 • Укинување на народот

  Напишано од: - Sep 20, 2014
  Се води јавна расправа за уставни измени. Подршка има само кај тие кои своето достоинство и совеста ги имаат трампано за пари. Не поминува баш лесно ниту кај некој владини подржувачи. Венецијанската комисија чии став многу...
 • НАВИВААТ ЗА ШКОТСКА – А, ИЛИРИДА?

  Напишано од: - Sep 15, 2014
  Ете стигнавме и ние од овде, од Скопје, да креираме замешателство во европските и во кралските дворови. Главните креатори на мислење од новинарско – експертската секција на Аминта Трети, домашниот евроскептицизам го експортираат за Глазгов и...
 • Што се подготвува?

  Напишано од: - Sep 12, 2014
  Генијалниот Ајнштајн, шетајќи по природата стигнал до една река над која висел импровизиран тесен мост. Славниот научник продолжил по мостот без да забележи дека истовремено од спротивната страна тргнал некој дебел човек. Кога се сретнале на...
 • ЧИСТИ РАЦЕ И (НЕ)ЧЕСНА СОВЕСТ

  Напишано од: - Sep 8, 2014
  Слоганот “Со чисти раце“ се  промовира во Србија, а последователно беше увезен и на македонската политичка сцена 94-та. За Демократската партија на Зоран Џинѓиќ тоа беше мотивирачки повик за отпор кон апокалиптичниот српски национализам предводен од...