Денешна дата
19/02/2019

Дебата

 • СУБРАТИЈАДА НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАСТ

  Напишано од: - Nov 13, 2014
  Првиот чин од една боливудската гротеска заврши. Главниот актер е во индиски затвор, а домашните политички глумци влегуваат во фаза на грдо и на недолично манипулирање со јавноста и со сопствената одговорност. Вицепремиерот Ставревски тврди дека...
 • Власта во колапс поради „бомба“

  Напишано од: - Nov 9, 2014
  Заев пак ќе фрли „бомба“. Појасни дека поседува докази, после чија презентација во јавноста, премиерот Никола Груевски ќе мора во рок од три дена да поднесе оставка, а Македонија ќе треба да се срами од нив,...
 • УСТАВНА ТУЖБА ЗА ВЕЉАНОВСКИ

  Напишано од: - Nov 5, 2014
  Опозицијата не се враќа во парлементот. Таквото дерогирање на институциите е континуиран антидемократскиот синдром на македонската демократија во последните две децениии. Повремено или трајно сите актуелни партии имаа свои спектакуларни одсуства од законодавниот дом.  Потоа, со...
 • Некои хиени меѓу новинарите

  Напишано од: - Nov 5, 2014
  Како до смрт прегладнети хиени што демнат мрши – така ми наликуваат сите оние копи пејст он – лајн работилници кои произведуваат сериски „вести“ и им ги нудат како новинарски производ на македонските читатели на социјалните...
 • Луцифер лустрира

  Напишано од: - Nov 1, 2014
  Зборот „лустрација“ потекнува од латински (Ilusterata – осветлување). Со ова е поврза и поимот „Луцифер“ некакво подземно суштество што го носело фенерот по ходниците на пеколот (lucem ferra – светлоноша), и кое било директно подредено на...
 • ИНБОКС7 ДЕБАТА: ВЛАСТА ПОТВРДИ ДЕКА ПОЛОВИНА МИЛИОН ГРАЃАНИ СЕ ИСЕЛИЛЕ

  Напишано од: - Oct 29, 2014
  Марјан Забрчанец од невладината Младински образовен форум (МОФ), потсети на резултатите од последните истражувања: 45% од младите не ја гледаат својата иднина во Македонија, 60% од студентите во Македонија не ја гледаат својата иднина во државата....
 • Сите во пеколот

  Напишано од: - Oct 26, 2014
  Џон Есписито, врвен познавач на Христјанството и Исламот вели – „Добрите луѓе самите чинат добри дела. Лошите луѓе самите чинат лоши дела. Но, за да ги натерате добрите луѓе да чинат лоши дела, потребна е добра...
 • КОЈ ЌЕ РЕШИ ЗА ИМЕТО – ТЕХНИЧКА ВЛАДА?!

  Напишано од: - Oct 21, 2014
  Весник, што деновиве не е сместен во редовите на медиумите на СДСМ според критериумите на провладин неделник, во минатата неделна анализа, како да најавува дел од сценариото за враќање на опозицијата во Парламентот. На крајот од...
 • Страв до коски

  Напишано од: - Oct 18, 2014
  Ако сакате да владеете со луѓе држете ги под страв – вели славниот Пауло Коељо. Помина многу години, секоја полоша од претходната, а власта се посилна. Силна, не заради успесите туку по сеењето страв. Таа се...
 • ОД ВАШИНГТОН КРЕДИТИ, ОД БРИСЕЛ ХИПОТЕКИ – ГРУЕВСКИ НА ВЛАСТ

  Напишано од: - Oct 13, 2014
  Недела на нови „драмолетки“. Само што заврши политичката претстава „Дајнерс“ во барокниот МНТ, во режија на Шеќеринска, власта си го врати владеењето со театарот на апсурдот. Ден по доаѓањето на извештајот од ЕК, од чии оценки...