Денешна дата
14/11/2018

Дебата

 • Договорот од Преспа: успех за Грција и подвиг за Македонија

  Напишано од: - Oct 29, 2018
  пишува: Денко Малески   Со Преспанскиот договор, победија и Македонија и Грција. Па, кој тогаш загуби? Загуби грчкиот и македонскиот ултра-национализам. Но, нели кај компромисите меѓу државите двете страни се подеднакво незадоволни? Сега знам дека сепак,...
 • Европска бајка наместо мелем на раната

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Кабинетското проектирање на референдумската кампања со нагласени акценти на европскиот сон на сметака на домашното јаве, не го допре пулст на граѓаните. Наместо да ги мотивира за излегување, референдумската пропаганда со нагласени маркетиншки манири, ги стимулираше...
 • СВЕТЛО НА КРАЈОТ НА „ТУНЕЛОТ“

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Политичките процеси во Македонија се одвиваат со многу неизвесности и контрадикторности. Сите кризи поминаа низ тешки решенија и политички судири кои во најголем број случаи доведоа до „депресии“ за граѓаните. Политичката и...
 • ПАТОТ НА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Со изгласувањето на потребата од уставни промени во Собранието на Република Македонија минатиот петок (19.10), се чини дека се помина клучниот меѓник (milestone) во исполнувањето на македонскиот дел од обврските предвидени во...
 • Македонијо, ти велам “довидување” барем на три месеци

  Напишано од: - May 5, 2017
  Ако според Светска банка, во Македонија (читај “Груевистан”), се отселени околу 600,000 луѓе, тогаш зошто Бог ме казнил и се’уште ме оставил да гнијам тука и да се занимавам со крволочните властодршци? И онака, иде лето....
 • Каков крај?

  Напишано од: - Aug 9, 2016
  Далечниот остров Палмира Атол во северниот Пацифик што е откриен од Едмунд Фанинг во 1798 година, е полн со мистерии. Таму се случувааат – исчезнувања, невидливи убивства и гусарења, подводни пиратства и сл. Луѓе, бродови и...
 • Талибанци, индијанци и мерценари

  Напишано од: - Apr 16, 2015
  Талибанците во Авганистан во долината Бамијан ги уривале познатите џиновски статуи стари над две илјади години, некои повисоки од 50 метри (внесени во УНЕСКО како светско културно богатство). Од таков чин не можеле да ги одвратат...
 • Заев самиот е бомба

  Напишано од: - Feb 22, 2015
  Полека но сигурно со создава критична маса за радикални промени. Власта едвај стои на стаклени нозе. И кај институциите наскоро ќе мора да се чувствува поинаков амбиент. Се повеќе ќе се спротиставуваат на довчерашните неприкоснови патрони....
 • Битката за чист воздух уште долго ќе биде изгубена (видео од целата дебата)

  Напишано од: - Feb 17, 2015
  Граѓаните немаат време да чекаат надлежните да се занимаваат со документација во врска со загадувањето. Само за последните три години, бројот на заболени од рак во Тетово е зголемен за 80 отсто. Загадена е и почвата...
 • По девет години голгота – крај на режимот!

  Напишано од: - Feb 9, 2015
  Дојде крајот! Режимот ги брои последните денови и ништо веќе не може да го спаси. Тоа веќе го гледаат и тие што немаат очи, го слушаат и тие што немаат уши. Одделни структури веќе му откажуваат...