Денешна дата
23/02/2020

Дебата

 • Помирување и правда

  Напишано од: - Nov 12, 2018
  пишува: Денко Малески   Ваше мислење за „помирувањето“, вели некни новинарката на „Нова Македонија“. По кусата телефонска изјава која се однесуваше на нашите македонски состојби, продолжувам да размислувам на оваа тема. Речниците имаат една едноставна дефиниција за...
 • Макарти од наше маало

  Напишано од: - Nov 9, 2018
  Пишува: Зоран Иванов   Изолиран чин на културолошко воспитна акција или седржавно мобилизирање за сеграѓанско дисциплинирање?    За насловот: Џозеф Рејмонд Макарти, републикански политичар кој од 1947-ма година па цела деценија натаму обвинил дузина истакнати поединци,...
 • Ноемвриска „горештина“

  Напишано од: - Nov 7, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Уставните промени предвидени со Преспанскиот договор, се чини дека ќе ја продолжат летната „горештина“ и во ноември. Владата, пак, соопшти дека ги изготвила амандманите за овие промени. Преформулирањата во преамбулата предизвикаа реакциите....
 • Совест вс лојалност

  Напишано од: - Nov 6, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Гласањето во Собранието на 19.10 за почеток на постапката за Уставни промени, покрај своевидната катарза што ја донесе со прекинот на неизвесноста дали ќе се обезбеди минимумот од 80 потребни гласови за...
 • Стравот од „балканизација“

  Напишано од: - Nov 5, 2018
  пишува: Денко Малески   Загрижените учесници во дебатата на Си Ен Ен повторија неколку пати дека не смее да се дозволи „балканизација на американското општество“. Сакаа да кажат дека поделбите, по изборот на Доналд Трамп за претседател...
 • Шумолењето на народот и наглувоста на власта

  Напишано од: - Nov 2, 2018
  Ќе се подразбуди ли актуелната политичка гарнитура или и таа, како непосакуван континуитет на уникатната македонска политичка матрица, ќе го потврди народниот впечаток дека – сите се исти?      Пишува: Зоран Иванов   Преспанскиот договор...
 • „Помирување“ на противречностите

  Напишано од: - Oct 31, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими Ќе биде, по се изгледа, уште една недела исполнета со настани и тактизирања околу подготовката на амандманите за промена на името на Македонија. Преспанскиот договор веќе ги диктира политичките динамики, што подразбира и...
 • За еден референдумски графикон

  Напишано од: - Oct 30, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Изминатово лето ни помина со Преспанскиот договор, со разговори, дебати, убедувања, па и жестоки расправи за аргументирање на неговите предности и мани, за да секој од нас си донесе информирана одлука на...
 • Договорот од Преспа: успех за Грција и подвиг за Македонија

  Напишано од: - Oct 29, 2018
  пишува: Денко Малески   Со Преспанскиот договор, победија и Македонија и Грција. Па, кој тогаш загуби? Загуби грчкиот и македонскиот ултра-национализам. Но, нели кај компромисите меѓу државите двете страни се подеднакво незадоволни? Сега знам дека сепак,...
 • Европска бајка наместо мелем на раната

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Кабинетското проектирање на референдумската кампања со нагласени акценти на европскиот сон на сметака на домашното јаве, не го допре пулст на граѓаните. Наместо да ги мотивира за излегување, референдумската пропаганда со нагласени маркетиншки манири, ги стимулираше...