Денешна дата
23/10/2019

Дебата

 • Прибе не знае со каков демон се бориме

  Напишано од: - Sep 16, 2019
  пишува: Денко Малески   Мисијата на Рајнхард Прибе, високиот чиновник на германската и на европската администрација, заврши со објавувањето на документот на комисијата на ЕУ под негово водство. Сега, вон од основната мисија, тој повремено не...
 • I. ТРЕТАТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА – ОД СКЕПТИЦИЗАМ ПРЕКУ ЕУФОРИЈА ДО ДЕПРЕСИЈА

  Напишано од: - Sep 13, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Ова ќе биде субјективна приказна за објективната македонска стварност. Под ист наслов во три продолженија. Без претензии за некаков хронолошки ред на настаните, туку повеќе импресија за македонскиот самостоен од. Во ова прва...
 • Жешка политичка есен

  Напишано од: - Sep 12, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Почитувани мои читатели, Колку и да сакаме да бегаме од реалноста, посебно во политиката и политичкиот свет, за жал не можеме да останеме имуни и да не бидеме инволвирани во тој политички...
 • ЛИДЕРИТЕ НА (НЕ)ДОГОВОРИТЕ

  Напишано од: - Sep 11, 2019
  Пишува: Бардул Заими     Двајцата лидери, Заев и Мицкоски, не успеаја да постигнат договор за законот за Јавно обвинителство, кој се смета суштински за судбината и статусот на СЈО. Овој закон всушност треба да го...
 • ДЕН НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

  Напишано од: - Sep 10, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Минатата недела понуди неколку настани што можеби заслужуваат коментар. Од континуираното занимавање на водечките партии со судбината на СЈО, преку чествувањето на Денот на независноста, до меѓународните случувања со новите епизоди на Брексит....
 • Кој го отепа СЈО?

  Напишано од: - Sep 9, 2019
  пишува: Денко Малески     Ја поразивме Америка и Европа и сите оние дома кои сакаа правда во Република Северна Македонија. СЈО е мртво. Кој го уби СЈО? Ориентот, онаа состојба на духот која се што...
 • III. ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ – ОПАСНИОТ ВИРУС НА ИНТЕРНЕТ ЕРАТА

  Напишано од: - Sep 6, 2019
  Пишува: Зоран Иванов   Напливот на лажни вести добива епидемиски размери. Но и покртај тој факт, а низ призмата на владината предлог стратегија за борба против лажните вести, веднаш ставот. Контролата врз вистината генерално не е работа...
 • Животот и политиката

  Напишано од: - Sep 5, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Почитувани мои сограѓани. Би сакал да ги изразам моите согледувања поврзани со вистинитоста, со суштествениот квалитет на нашите животи, нашата иднина и можните благодати кои, сакале ние или не, се во тесна...
 • ПАРТИСКИТЕ „ГИМНАСТИКИ„ И ОКТОМВРИСКИТЕ ОЧЕКУВАЊА

  Напишано од: - Sep 4, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Политичкото време се мери со визијата на актерите во јавниот живот и одлуките што се донесуваат во функција на очекувањата на електоратот. Политичкото време не е ниту егоцентрично убедување ниту пропаганда на мигот...
 • ЗА МИНИСТРИТЕ, ПОВТОРНО

  Напишано од: - Sep 3, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Минатата недела со осврнав на критериумите за избор на министри, а бидејќи тоа предизвика одредена полемика, би продолжил уште малку на таа тема. За потсетување, главни поенти на текстот беа да при изборот...