Денешна дата
19/09/2020

Дебата

 • ЗА ЗАГАДУВАЊЕТО, ПОЛИТИКИТЕ И ТИВКОТО УБИСТВО НА ГРАЃАНИТЕ

  Напишано од: - Jan 24, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Се чини дека, откако се гледа исходот во решевањето на едно од најгорливите прашања за оваа Влада, а тоа е прашањето за името, конечно алармантна е ургентност за темелното свртување кон ватрешните политики....
 • „АНТИПОЛИТИКАТА“ КАКО ГЛЕДИШТЕ

  Напишано од: - Jan 23, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ   Политиката останува безнадежен лавиринт исто како и кај „Процесот“ на Кафка. Со години во Македонија, политиката функционираше по ходници со лесни “шепоти”, гушејќи го институционалниот живот, т.е. нормалното функционирање на институциите. Од...
 • Нашиот прекрасен сограѓанин Бејхан Рамов

  Напишано од: - Jan 21, 2019
  Пишува: Денко Малески                           Не сте слушнале за Бејхан Рамов? До некни, немав слушнато ниту јас. Ром е има 45 години и живее во Битола....
 • МЕЃУ СОНОТ И ЈАВЕТО

  Напишано од: - Jan 18, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Насловот на овој текст е позајмен  од една многу слушана, популарна и многу поучна емисија на брановите на Радио Скопје од времето на шеесеттите години на минатиот век. Нараторска емисија за возрасни и...
 • ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА

  Напишано од: - Jan 17, 2019
  Пишува: Трифун Костовски    Една од клучните одлики на секое демократско општество е децентрализацијата. Според степенот на децентрализацијата, всушност, се мери и степенот на демократските капацитети на тоа општество. Токму затоа, почитувани читатели, денес сакам да...
 • ХРОНИКА НА ЕДЕН НАЈАВЕН ИЗБОРЕН „МЕГДАН“

  Напишано од: - Jan 17, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ   Во Македонија секогаш е време за предвремени избори. Заокружувањето на Преспанскиот Договор не помина без „повикот„ за соочување во изборниот „мегдан„. Веднаш по усвојувањето на договорот со Грција најголемата опозициска партија од...
 • ЖИВОТ СО ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР

  Напишано од: - Jan 15, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Со петочното изгласување на уставните измени (четирите амандмани и соодветниот Уставен Закон), Република Македонија ги исполни своите (досегашни) обврски од „конечната“ спогодба со Грција, и со тоа – Преспанскиот договор е тука...
 • Слобода од страв

  Напишано од: - Jan 14, 2019
  пишува : Денко Малески   „Да се биде Македонец најпрвин е света работа, а потоа проклетство и немир… Македонецот се крева над неправдите и го пушта својот крик за своите права. Северна не е моја татковина…...
 • НЕМА ДЕМОКРАТСКА ДРЖАВА СО ТОТАЛИТАРНИ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ

  Напишано од: - Jan 11, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Македонија влегува во завршната етапа да зачекори, за почеток барем да застане на прагот од подотворената врата на друштвото на водечките демократски земји. Клубот НАТО е првата дестинација, ЕУ е натамошниот извесен од....
 • 2019 ШТО НЕ ОЧЕКУВА ОВАА ГОДИНА

  Напишано од: - Jan 10, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Почитувани мои читатели, граѓани и граѓанки на Република Македонија, на почетокот од новата 2019 година би сакал да ви посакам крепко здравје и бодри и умни мисли и чекори со кои ќе...