Денешна дата
10/07/2020

Дебата

 • Совест вс лојалност

  Напишано од: - Nov 6, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Гласањето во Собранието на 19.10 за почеток на постапката за Уставни промени, покрај своевидната катарза што ја донесе со прекинот на неизвесноста дали ќе се обезбеди минимумот од 80 потребни гласови за...
 • Стравот од „балканизација“

  Напишано од: - Nov 5, 2018
  пишува: Денко Малески   Загрижените учесници во дебатата на Си Ен Ен повторија неколку пати дека не смее да се дозволи „балканизација на американското општество“. Сакаа да кажат дека поделбите, по изборот на Доналд Трамп за претседател...
 • Шумолењето на народот и наглувоста на власта

  Напишано од: - Nov 2, 2018
  Ќе се подразбуди ли актуелната политичка гарнитура или и таа, како непосакуван континуитет на уникатната македонска политичка матрица, ќе го потврди народниот впечаток дека – сите се исти?      Пишува: Зоран Иванов   Преспанскиот договор...
 • „Помирување“ на противречностите

  Напишано од: - Oct 31, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими Ќе биде, по се изгледа, уште една недела исполнета со настани и тактизирања околу подготовката на амандманите за промена на името на Македонија. Преспанскиот договор веќе ги диктира политичките динамики, што подразбира и...
 • За еден референдумски графикон

  Напишано од: - Oct 30, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Изминатово лето ни помина со Преспанскиот договор, со разговори, дебати, убедувања, па и жестоки расправи за аргументирање на неговите предности и мани, за да секој од нас си донесе информирана одлука на...
 • Договорот од Преспа: успех за Грција и подвиг за Македонија

  Напишано од: - Oct 29, 2018
  пишува: Денко Малески   Со Преспанскиот договор, победија и Македонија и Грција. Па, кој тогаш загуби? Загуби грчкиот и македонскиот ултра-национализам. Но, нели кај компромисите меѓу државите двете страни се подеднакво незадоволни? Сега знам дека сепак,...
 • Европска бајка наместо мелем на раната

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Кабинетското проектирање на референдумската кампања со нагласени акценти на европскиот сон на сметака на домашното јаве, не го допре пулст на граѓаните. Наместо да ги мотивира за излегување, референдумската пропаганда со нагласени маркетиншки манири, ги стимулираше...
 • СВЕТЛО НА КРАЈОТ НА „ТУНЕЛОТ“

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Политичките процеси во Македонија се одвиваат со многу неизвесности и контрадикторности. Сите кризи поминаа низ тешки решенија и политички судири кои во најголем број случаи доведоа до „депресии“ за граѓаните. Политичката и...
 • ПАТОТ НА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР

  Напишано од: - Oct 27, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Со изгласувањето на потребата од уставни промени во Собранието на Република Македонија минатиот петок (19.10), се чини дека се помина клучниот меѓник (milestone) во исполнувањето на македонскиот дел од обврските предвидени во...
 • Македонијо, ти велам “довидување” барем на три месеци

  Напишано од: - May 5, 2017
  Ако според Светска банка, во Македонија (читај “Груевистан”), се отселени околу 600,000 луѓе, тогаш зошто Бог ме казнил и се’уште ме оставил да гнијам тука и да се занимавам со крволочните властодршци? И онака, иде лето....