Денешна дата
11/12/2019

Дебата

 • Помогнете ни за да ви помогнеме

  Напишано од: - Sep 30, 2019
  пишува: Денко Малески   „Помогнете ни за да ви помогнеме“, знаеја да кажат претставниците на  големите сили на почетокот од нашата независност секогаш кога ќе ја побаравме нивната поддршка за реализација на нашата базична стратешка цели...
 • III. ТРЕТАТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА – ОД СКЕПТИЦИЗАМ ПРЕКУ ЕУФОРИЈА ДО ДЕПРЕСИЈА

  Напишано од: - Sep 27, 2019
  Пишува: Зоран Иванов На крајот од третата декада самостојност, актуелна Македонија уште е меѓу сонот и јавето. Од почетокот на оваа година мамурно се будиме со фактот дека со уставните промени земјава доби ново руво. Дека...
 • Образованието е најголемиот капитал за секое општество

  Напишано од: - Sep 26, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Би сакал да споделам неколку размисли кои верувам дека длабоко го засегаат секој човек кој сериозно размислува за својата татковина. Повеќе од очигледно е дека влеговме во една политичка бесмислена војна помеѓу...
 • ЕСЕН НА ОДЛУЧУВАЧКА ПРЕСВРТНИЦА

  Напишано од: - Sep 25, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Западен Балкан постепено влегува во нова фаза на перспектива. Големиот број одложувања во изминатиот период, кои доаѓаа главно како резултат на наметливи и длабоко атавистички политики во нивниот концепт, се чини дека добиваат...
 • КАКО ЗА КРАЈ

  Напишано од: - Sep 24, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски     Да го појаснам веднаш насловот, да не помислите дека нешто ја предвидувам судбината на Македонија, се работи само за тоа дека ми е ова последен текст во овој експериментален проект во кој...
 • Нема повеќе бланко доверба за никој и за ништо

  Напишано од: - Sep 23, 2019
  пишува: Денко Малески   Повеќе пати сум се нашол во Америка кога се избирал судија на Врховниот суд. Тоа е највисоката судска инстанца во судскиот систем на земјата која ја сочинуваат осум судии и еден главен...
 • II. ТРЕТАТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА – ОД СКЕПТИЦИЗАМ ПРЕКУ ЕУФОРИЈА ДО ДЕПРЕСИЈА

  Напишано од: - Sep 20, 2019
  Пишува: Зоран Иванов   Така некако, повторно преку овие транзициски поими од насловот би можел најсубјективно да го сместам актуелниот поглед врз македонските државотворни етапи. Од почетокот на создавањето на првата македонска држава, секако не онаа...
 • Општествена одговорност

  Напишано од: - Sep 19, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Секоја заедница може да опстои и да се развива само доколку во неа има изградено силно чувство за взаемност, дарување, поддршка, солидарност, емпатија. Онаа заедница во која отсуствуваат ваквите атрибути, чинам, осудена...
 • ПОМЕЃУ МИТОТ ЗА СИЗИФ И ЕВРОПСКИОТ СОН

  Напишано од: - Sep 18, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ     Разочарувањето на граѓаните од политикaта во Северна Македонија сега е непобитен факт, сервирано непрекинато на јавниот простор. Политичките повторувања и депласираните концепти на владата над 20 години создадоа планина на очај,...
 • ПРАВО? ПРАВДА?

  Напишано од: - Sep 17, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Во неделата во која се запечати судбината на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), со разрешувањето на неговата предводничка Катица Јанева и констатирањето на Советот на јавни обвинители дека со тоа им престанува мандатот и...