Денешна дата
22/10/2020

Дебата

 • Нашиот Нерон

  Напишано од: - Jul 25, 2014
  Нерон го запалил Рим за да му даде свој личен белег на вечниот град. Тоа е патолошка страст карактеристична за квази лидери со која тие ги лекуваат нивните хендикеп и фрустации, што произлегуваат од нивното убедување...
 • ЦЕЦА(МАНИЈА) – ПАЛАНЕЧКА ПОЛИТИКА НА ПАТРИОТИТЕ (Социјална берза 4)

  Напишано од: - Jul 24, 2014
  Светлана Ражњатовиќ е сопруга на Аркан – познатиот балкански ликвидатор на Хрватите, Босанците и на Албанците, но и деловен партнер на дел од македонските транзициски олигарси. Тој им беше долгата рака до српското криминално шверцерско подземје,...
 • Кризата ќе ја врати државата во колосек

  Напишано од: - Jul 18, 2014
  Случувањата во државата, особено по изборите, сериозно ја загрижија меѓународната заедница. Тие се уплашија и мораа да се вклучат за да ги спречат можните поголеми компликации. Со години, овдешните аналитичари укажуваа дека уривањето на евроатлантската агенда...
 • МЕРКЕЛ + НУЛАНД = ПРОМЕНА…? (Меѓународна берза 5)

  Напишано од: - Jul 17, 2014
  Формулата не е нова, ниту интересите на големите светски играчи чија медијација перманентно ја посакува власта во Македонија, една година наназад. Равенството е распон од очекуваните ефекти од ангажирањето на Вашингтон и на Берлин. Нивното сондирање...
 • Кон поделбата

  Напишано од: - Jul 10, 2014
  Нашето политичко организирање страда од основен морал. Моралот е мерило на самоодговорноста, самоконтролата и пожртвуваноста за општите потреби и вредности. Високиот морал е над материјалните и духовните искушенија, додека нискиот морал подлежи под нив. Кој (не)морал...
 • НИМИЦ – КАДЕ ПЛОВИ НОСАЧОТ НА АВИОНИ? (Меѓународна берза 4)

  Напишано од: - Jul 9, 2014
  На одмор сум во Грција. Патриотите би рекле – замина предавникот. Досега немаше глас од власта да не се оди кај соседот. Во ек на една таква минатогодишна директива, еден скопски градоначалник и еден влијателен министер,...
 • Груевски и Ахмети ќе не бранат со водени топови

  Напишано од: - Jul 9, 2014
  Кога пред 13 години решивме да го амнестираме, да го закопаме и да си го простиме злосторството од 2001 година во договор потпишан во Охрид, како гарант декаживотот на Македонците и на Албанците во Македонија ќе...
 • УСТАВНИ ПРОМЕНИ – ЛЕГАЛИЗАЦИЈА И АМНЕСТИЈА НА КАПИТАЛ (Меѓународна берза 3)

  Напишано од: - Jul 2, 2014
  Секоја политичка генерација се соочува со предизвицитена значењето, неприкосновеноста и применливоста на Уставот. Авторите на сегашниот конституционален акт, само 40 месеци по неговото донесување на крајот од 1991 година, поради Спогодбата со Грција, беа принудени лесно...
 • Обвинителот, Уставот и овците

  Напишано од: - Jul 1, 2014
  Во подземјето на еден будистички манастир, југоисточно од Пекинг, монасите со векови во тајност го чуваат каменот каде што со хиероглифи е напишана судбината на човештвото и светот, односно нивното распаѓање. По многу молење, германскиот научник...
 • Мачнина

  Напишано од: - Jun 27, 2014
  Возејќи кон југот на земјата, наидов на стопер. Слаб средновечен човек чекал некој возач да се смилува за да го земе. Од далечина се гледаше дека животот на кутриот човек подолг период е заробен под канџите...