Денешна дата
31/05/2020

Дебата

 • “ПРАЗНАТА“ ПОЛИТИЧКА БИТКА

  Напишано од: - Feb 12, 2020
  Пишува: Бардул Заими Политичката траекторија на Албанците во Северна Македонија отсекогаш била придружена со големи ветувања која на крај завршила со голема политичка атрофија. И покрај присилните политички прокламации, честопати фолклорни, без конкретна визија за пренесување...
 • Парламентот: циркус или работилница за закони

  Напишано од: - Feb 10, 2020
  Пишува: Денко Малески   Работата на комисијата за меѓународна политика на парламентот на Македонија веднаш по независноста се состоеше не во конструктивна критика на работата на министерот за надворешни работи, туку во целосно отфрлање на неговата...
 • Социјалните мрежи и нивното место во јавната сфера

  Напишано од: - Feb 6, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Денес во Македонија, како и насекаде низ светот, социјалните мрежи се активен дел од општествените и комуникациските динамики. Тоа е еден неодминлив процес. Светот се устрои така што нужно е секој еден...
 • СОЦИО-КУЛТУРНИ ПРЕМИСИ ЗА КВАЛИТАТИВНО РЕЦЕПТИРАЊЕ

  Напишано од: - Feb 5, 2020
    Пишува: Бардул Заими Онлајн светот останува преплавен со информации. Колку и да се обидуваме да ја поедноставиме во перцепцијата на праведни и точни информации, тој се чини комплициран во својата плуралност која честопати ја надминува...
 • Две рала експерти

  Напишано од: - Feb 3, 2020
  Пишува: Денко Малески   Дебатата за односот помеѓу експертите и политичарите се водеше и во време на еднопартискиот систем, како што се води и денес по повод новиот закон за Јавното обвинителство. Тогаш, загрепскиот професор Бранко...
 • Патот на јагулата

  Напишано од: - Jan 30, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Можеби за многумина невообичаено, меѓутоа би ја започнал оваа колумна со обид да ги поврзам општествените и политичките динамики со биодиверзитетот, бидејќи општествените системи треба да учат од биолошките системи и структури....
 • КОБИ КАКО МОДЕЛ ЗА ИНСПИРАЦИЈА

  Напишано од: - Jan 29, 2020
  Автор: Бардул Заими Коби Брајант го изгубил животот во еден несреќен случај, во меѓувреме светот остана престрашен. Милион луѓе околу светот кои ја прикажаа нивната тага за сгаснувањето на оваа звезда на НБА. Светските медиуми известија...
 • Кој ќе биде следниот?

  Напишано од: - Jan 27, 2020
  Пишува: Денко Малески   Значи, да повторам, триесет години ги имаме сите елементи од кои е составен еден демократски систем: партии, устав, закони, избори, државна администрација, а сепак, за успешна демократија, нешто важно недостасува. Тоа што...
 • Страдање

  Напишано од: - Jan 23, 2020
  Пишува: Трифун Костовски   Денес ќе излезам од вообичаените дневно-политички рамки на нашето секојдневие и би сакал да ги споделам моите гледишта за еден народ кој низ вековите, а особено во дваесеттиот, век се соочувал со...
 • ВО “ КАНЏИТЕ“ НА МИЛИТАНТЕН ДИСКУРС

  Напишано од: - Jan 22, 2020
  Пишува: Бардул Заими   Честопати се уморуваме од теории и бараме други простори на дискурс. Новинарството бара фактографија, која во суштина останува досаден процес на извори, цитати, непристрасни структури што рефлектираат одредена реалност, јавен интерес, за...