Денешна дата
26/06/2022

Дебата

 • МИЛИЈАРДАТА НА ГРУЕВСКИ – ЗА КАКВИ КОНЦЕСИИ? (Меѓународна берза 7)

  Напишано од: - Aug 16, 2014
  Србија, за да преживее, доби една милјарда долари од Обединетите Арапски Емирати, традиционалните пријатели на САД. За да нема проблем со ликвидноста на буџетот, до крајот на март догодина. На богатите Арапи им е продаден националниот...
 • Рамковниот договор – тоалет хартија?!

  Напишано од: - Aug 14, 2014
  Рамковниот договор успешно го згасна огнот од 2001 година, но тој ни по 13 години не успеа да создаде ниту микрон од тоа што се нарекува – толеранција, соживот, граѓанска рамноправност, еднакви можности, демократска власт, владеење...
 • Виртуелно правосудство

  Напишано од: - Aug 8, 2014
  Правосудството наше, не само што го допре дното туку продолжува да тоне многу длабоко во подземјето, каде што изгледа најприродно припаѓа. Станало виртуелна институција која постапува според виртуелни закони. Често како закон му служат укажувањата од...
 • ГРУЕВСКИ… ЛИЦЕМЕРНО Е!!! (Меѓународна берза 6)

  Напишано од: - Aug 7, 2014
  Кој образ си го мазнеше македонскиот Премиер, седнат зад британското кралско семејство, зад претседателите, германскиот Гаук и францускиот Оланд? Груевски се најде на „селебрити“ настан што беше дел од уште една манифестација за големо помирување на...
 • Жешка есен

  Напишано од: - Aug 1, 2014
  Посредникот Нимиц, поаѓа од Њујорк со вреќа полн оптимизам, но на враќање вреќата му се наполни со песимизам. Страните во спорот не понудија решение туку само волја. Груевски како секогаш, вината ја бара кај некој друг....
 • НИМИЦ – УСТАВ – ЗАДОЛЖУВАЊА (Меѓународна берза 5)

  Напишано од: - Jul 31, 2014
  НИМИЦ – Баталете ја мисијата на посредникот. Дипломат, кој (не)„носи идеи и не е оптимист“, не може да биде медијатор и да си ја одржува мисијата. Таа е уште една завеса за домашната економско-политичка мимикрија, која...
 • Нашиот Нерон

  Напишано од: - Jul 25, 2014
  Нерон го запалил Рим за да му даде свој личен белег на вечниот град. Тоа е патолошка страст карактеристична за квази лидери со која тие ги лекуваат нивните хендикеп и фрустации, што произлегуваат од нивното убедување...
 • ЦЕЦА(МАНИЈА) – ПАЛАНЕЧКА ПОЛИТИКА НА ПАТРИОТИТЕ (Социјална берза 4)

  Напишано од: - Jul 24, 2014
  Светлана Ражњатовиќ е сопруга на Аркан – познатиот балкански ликвидатор на Хрватите, Босанците и на Албанците, но и деловен партнер на дел од македонските транзициски олигарси. Тој им беше долгата рака до српското криминално шверцерско подземје,...
 • Кризата ќе ја врати државата во колосек

  Напишано од: - Jul 18, 2014
  Случувањата во државата, особено по изборите, сериозно ја загрижија меѓународната заедница. Тие се уплашија и мораа да се вклучат за да ги спречат можните поголеми компликации. Со години, овдешните аналитичари укажуваа дека уривањето на евроатлантската агенда...
 • МЕРКЕЛ + НУЛАНД = ПРОМЕНА…? (Меѓународна берза 5)

  Напишано од: - Jul 17, 2014
  Формулата не е нова, ниту интересите на големите светски играчи чија медијација перманентно ја посакува власта во Македонија, една година наназад. Равенството е распон од очекуваните ефекти од ангажирањето на Вашингтон и на Берлин. Нивното сондирање...