Денешна дата
17/10/2018

Дебата

 • УСТАВНИ ПРОМЕНИ – ЛЕГАЛИЗАЦИЈА И АМНЕСТИЈА НА КАПИТАЛ (Меѓународна берза 3)

  Напишано од: - Jul 2, 2014
  Секоја политичка генерација се соочува со предизвицитена значењето, неприкосновеноста и применливоста на Уставот. Авторите на сегашниот конституционален акт, само 40 месеци по неговото донесување на крајот од 1991 година, поради Спогодбата со Грција, беа принудени лесно...
 • Обвинителот, Уставот и овците

  Напишано од: - Jul 1, 2014
  Во подземјето на еден будистички манастир, југоисточно од Пекинг, монасите со векови во тајност го чуваат каменот каде што со хиероглифи е напишана судбината на човештвото и светот, односно нивното распаѓање. По многу молење, германскиот научник...
 • Мачнина

  Напишано од: - Jun 27, 2014
  Возејќи кон југот на земјата, наидов на стопер. Слаб средновечен човек чекал некој возач да се смилува за да го земе. Од далечина се гледаше дека животот на кутриот човек подолг период е заробен под канџите...
 • ТЕХНИЧКА ВЛАДА – „ВЕШ МАШИНА“ (Изборна берза 5)

  Напишано од: - Jun 26, 2014
  Навечер е… Преполн автобус, со пензионери и со ученици на распуст. Топло, не се дише. – Што глумат лудило? И толку. Сите знаат кој, кога и зошто? Никој од патниците не знае колку е скап бесплатниот...
 • Слеп водач

  Напишано од: - Jun 19, 2014
  Сиромашен слеп човек просел на улица. За да минувачите бидат помилостиви просјакот ставил натпис: „Јас сум слеп“. Но, очигледно тоа не му помогнало многу. Едвај имал собрано нешто ситно. Поминува некој човек, се приближил до натписот,...
 • МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е НАПАДНАТ ДОМА (Меѓународна берза 2)

  Напишано од: - Jun 16, 2014
  „Каква диктатура, какви бакрачи“ (Груевски). „Да свиткаме кичма…“ (Заев). Лидери што дома не си го почитуваат македонскиот јазик, немаат кредибилитет тоа да го прават и пред странците. Македонските лидери, во своите јавни настапи, сè повеќе се без...
 • Владеење со манипулации

  Напишано од: - Jun 12, 2014
  Со години живееме во виртуелност. Имаме виртуелен развој, виртуелна благосостојба, виртуелна моќ, виртуелна големина, виртуелна историја, а, пред сè, виртуелна сегашност. Со помош на силна пропаганда и на популизам, кај обичниот човек е засаден ментален код...
 • САД И ЕУ ЗА ИМЕТО – NO PASARAN! (Меѓународна берза 1)

  Напишано од: - Jun 10, 2014
  Новинарскo-уредничкиот тим од Аминта 3 од Скопје, влезе во филмот за меѓународната завера на сојузниците од Запад против Македонија. Не беше доволна нивната серија координирани неделни написи за естетско-политичките атрибути на дипломатските дами од Германија и...
 • Блиску до дестабилизација

  Напишано од: - Jun 5, 2014
  Секој ден сè повеќе на Македонија ѝ се додаваат изјавите за одземање на статусот кандидат за членство во ЕУ. Изгледа дека доаѓа времето кога власта ќе треба да ги жнее политичките плодови кои со години наназад...
 • КОЈА Е ЦЕНАТА НА СТРАВОТ – СТАВРЕСКИ!!! (Социјална берза 2)

  Напишано од: - Jun 2, 2014
  Само ден по изборите, во неколку општини од тројката и од четворката, од рано наутро, пред портите на општинските управи и кабинетите на градоначалниците и директорите на фирмите, трпеливо беа наредени десетина паталци. Во рацете ги...