Денешна дата
26/04/2019

Дебата

 • Амнестија: примарната задача на политиката е да избегне насилство

  Напишано од: - Dec 31, 2018
  пишува : Денко Малески   Во едно демократско општество во кое слободно се натпреваруваат групи, политиката а не правото има примат во спречувањето на насилството.  Кога конфликтите во едно општество ќе ги надминат способностите и моќта...
 • На работа на Илинденска или во егзил на Водно

  Напишано од: - Dec 28, 2018
  Пишува: Зоран Иванов   „Нема да се кандидирам и тука ја затворам темата“ одговори неделава на прашање на новинар премиерот Зоран Заев и …. Неодамнешно тестирање на јавноста за тоа кого на пролет посакуваат за нов...
 • ЗАГАДУВАЊЕ

  Напишано од: - Dec 27, 2018
  Пишува: Трифун Костовски   Почитувани мои читатели, Би сакал да се осврнам на една од најгорливите теми во моментов  во Република Македонија, која ги засега сите граѓани, од новороденчињата до старите лица, а тоа е енормно...
 • Магла и надеж како за крај на годината

  Напишано од: - Dec 26, 2018
  пишува: Бардул ЗАИМИ   Политичката година не е обична година. Тоа е година на одлуки и ветувања кои висат на воздух. Обично, поинаку го мери времето политиката а поинаку го мерат граѓаните. Политиката ги брои успесите,...
 • Фудбалот и демократијата

  Напишано од: - Dec 25, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Денес е Божиќ (кој патем им го честитам на сите што го слават), според Грегоријанскиот календар (кој е во употреба во најголемиот дел од светот, а го користиме и ние, освен за...
 • Да се служи на вистината а не на групата или на јавното мислење

  Напишано од: - Dec 24, 2018
  пишува : Денко Малески   Арсим Зеколи објави твит, по повод анкетата на Телма и на МЦМС во кој вели дека, Зоран Заев бил особено свиреп кон мене. Имено, преку одбрани имиња, Телма покажала кој е...
 • И правта слегна и маглата се крена

  Напишано од: - Dec 21, 2018
  Пишува: Зоран Иванов   Се разбиструва политичкото небо. Меѓународните контролори ги слетуваат кревачите на прав и продавачите на магла. Полека и сигурно секој си се паркира таму каде што со прст или со ишерет му е...
 • Иднина

  Напишано од: - Dec 20, 2018
  Почитувани мои читатели, Би сакал денес да проговорам за оние аспекти кои јас ги подразбирам кога размислувам и за многуте слоеви кои со себе ги подразбира поимот иднина. Кога говорам  за иднината мислам за личната иднина,...
 • Aмнестијата како „правдата„ во авлида

  Напишано од: - Dec 19, 2018
  пишува: Бардул ЗАИМИ   Големите метафори на светската литература секогаш се враќаат. Тие доаѓаат за да станат дел од актуелноста, да го интерпретираат тоа во својата комплексност и во својота парадоксалност. Едно од ремек делата на...
 • Британски паралели

  Напишано од: - Dec 18, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Во минатиот напис „Брексит или не“, се осврнав на сличностите и разликите меѓу Британскиот излез од Европската унија (попознат како Брексит) од нивниот референдум за тоа во јули 2016 година, до неодамна...