Денешна дата
24/06/2018

Истражување

 • Македонските работници – обесправени и заборавени

  Напишано од: - Nov 11, 2014
  автор: Даниела Саздова Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во...
 • Сообраќајните казни најскапи за Македонците

  Напишано од: - Nov 5, 2014
  Македонските граѓани повторно се соочени со зголемување на казните. Владата подготвува измени на Законот за безбедност во сообраќајот кои предвидуваат засилување на казнената политика. Како е во другите земји и колкави казни плаќаат граѓаните истражуваше Инбокс...
 • Странските медиуми незаинтересирани за македонските телевизии

  Напишано од: - Oct 31, 2014
  Сопственичката структура во македонските медиуми е проблематична. Моментално нема ниту еден медиум во земјава што е поставен на комерцијални основи. Порано тоа беше А1, велат познавачите на телевизиските прилики во земјава. За Столе Наумов, новинар и...
 • Многу телевизии, екранот празен

  Напишано од: - Oct 30, 2014
  Политичките гарнитури и нивните тенденции за  целосна контрола врз медиумите поради остварување на што поголемо политичко влијание се главните виновници за континуираното уништувањето на телевизиската индустрија во Македонија, сметаат познавачите на телевизискиот бизнис во земјава.    ...
 • Турските серии некои ги заковаа пред екраните

  Напишано од: - Oct 29, 2014
  Маратонски сапуници го окупираат вниманието на македонскиот гледач пред телевизиските екрани кои (чест на исклучоците) во последниве неколку години се преплавени од турски серии, синхронизирани на македонски јазик. Овие серии буквално ги заковаа луѓето со часови...
 • Спомен-куќа посилна и од спомените и од реалноста

  Напишано од: - Oct 17, 2014
  автор: Гоце Трпковски Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во...
 • Државата штеди на современи ортопедски помагала

  Напишано од: - Oct 16, 2014
  автор: Сунчица Стојановска – Зоксимовска  Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН...
 • УЧИЛИШТА: Компјутери се купуваат, тавани паѓаат

  Напишано од: - Oct 11, 2014
  автор: Наташа Стојановска   Училиштата се уште не ги санирале штетите од кражбите и оштетувањата на компјутерите кои беа дел од Проектот “Компјутер за секое дете”, а веќе во најава е уште една голема компјутеризација. Владејачката...
 • Загадувањето не сопира, секоја година нови 4.500 заболени од рак!

  Напишано од: - Oct 9, 2014
  автор: Жаклина Хаџи-Зафирова Средовечната Вера Тушевска секој ден пазари на малото импровизирано пазарче од каде се протега поглед на некогашниот гигантски индустриски комплекс Железара, каде некогаш се топело руда, а денес, вели, не знаат што се...
 • Државата со пари од фирмите реновира канцеларии?!

  Напишано од: - Oct 6, 2014
  Напишано од: Горан Лефков   Адаптацијата на просториите на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Кочани е платена од државата. Во исто време од надлежни службеници во дотичната подрачна единица се бараат...