Денешна дата
23/10/2019

Истражување

 • Предизборна амнез(ст)ија: институциите го „олабавуваат ременот“

  Напишано од: - Jul 18, 2014
  Напишано од: Александар Димитриевски Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во соработка...
 • Земјиштата продадени, хотелите неизградени

  Напишано од: - Jul 11, 2014
  Напишано од: Марија Митевска Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во соработка...
 • Најскапи становите во Скопје и Штип, а најевтини во Куманово

  Напишано од: - Jul 9, 2014
  Работник со просечна плата, за нов стан од 50 квадратни метри, во Штип треба да работи 17 години и девет месеци, во Охрид 14 години, Скопје 12 години и пет месеци, во Струмица 11 години, а...
 • По вакцини во соседството на сопствен ризик

  Напишано од: - Jul 2, 2014
  Напишано од Менче Точи Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија,...
 • Дискриминација: Печат за враќање на македонските Роми

  Напишано од: - Jun 28, 2014
  Автор: Беким Ајдини Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во соработка со...
 • Дарување живот од мртвите, но не и со амин од верата

  Напишано од: - Jun 26, 2014
  Македонските граѓани не се дарежливи само за време на поплави. Напротив, некогаш, во времето на поранешна Југославија, прилично емотивно се одлучувале да даруваат живот. Пред триесетина години, во Македонија имало вистинска револуција во однос на донирањето...
 • Загадувањето на Скопје: Злосторство без злосторници

  Напишано од: - Jun 17, 2014
  од Владимир Калински Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во соработка со  Центарот...
 • Хорор во тетовската гинекологија: Наместо гинеколошки стол, чаршави и леѓени за пациентките (обновено)

  Напишано од: - Jun 16, 2014
  коавтор: Орхан Цека   Ужасна слика затекна екипата на Инбокс 7 во гинеколошкото ооделение на Клиничката болница во Тетово. Застарена опрема, дотраен гинеколошки стол кој повеќе прилега на музејски експонат отколку на апаратура за извршување абортуси....
 • Вода – за некого живот, а за некого болест!

  Напишано од: - Jun 15, 2014
  од Мери Јордановска Текстот е изработен како дел од Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија ● Овој проект го спроведува БИРН Македонија, во соработка со...
 • Ктиторство: Бизнисмени и политичари инвестираат во вечниот живот

  Напишано од: - Jun 14, 2014
  Камчев, Мијалков, Тарчуловски, Јовановски, Николов, Давитковски, Костовски, Гуштеров, Азманов – имиња на политичари, бизнисмени, актуелни и поранешни, се впишуваат во ктиторските повелби ширум Македонија како финансиери за изградба на верски објекти. Црквата ги повикува да се...