Денешна дата
06/10/2022

Uncategorized

 • Ниска транспарентност на скопските јавни претпријатија

  Напишано од: - Dec 13, 2020
    Само 22 од 100%, е средната транспарентност на јавните претпријатија во Скопскиот плански регион. Најтранспарентни се претпријатијата за наплата на такса за паркинг. Половина од јавните претпријатија немаат никакви информации за транспарентноста.   Горан Лефков...
 • Соопштение до јавноста

  Напишано од: - Oct 20, 2020
    Вчера 19. 10. 2020, Народна банка изјавија дека Еуростандард банка отишла во стечај, бидејќи не ја исполнила својата законска обврска за докапитализација. Со нивната изјава потврдуваат дека сите алатки за стабилизирарање на Еуростандард банка не...
 • ЈАВЕН ПОВИК

  Напишано од: - Sep 4, 2020
  До:     Претседател на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски До:     Претседател на Влада на Република Северна Македонија, Зоран Заев До:     Претседател на Собрание на Република Северна Македонија Талат Џафери   Почитувани:           Претседател на Република Северна Македонија,...
 • Алексис Хераклидес, прекрасен либерален ум од Грција

  Напишано од: - Nov 11, 2019
  Телефонскиот повик од нашата амбасада во Атина заврши со договор да се сретнам во Скопје со професорот Алексис Хераклидес кој пишува книга за односите меѓу нашите две држави. „Американски?“, вели при првото видување пред кафулето во...
 • Македонија и светот

  Напишано од: - Oct 31, 2019
  Денес живееме во необични времиња, кога сме во перманентна војна, која е економска, политичка, но, за жал, и фактичка. Животите на милиони луѓе се ставени по најниска цена на пазарот кој го одредуваат моќните. Се случуваат...
 • Трифун Костовски за Инбокс7: Проект за трамвајот постои, нема потреба од нов

  Напишано од: - Jan 25, 2019
  Поранешниот градоначалник на Скопје, Трифун Костовски, во интервју за онлајн магазинот ИНБОКС7 зборува за студијата за трамвајот која била изработена во негово време, потоа за загадувањето и за тоа на што треба да посвети внимание актуелниот...
 • АФЕРИ СЕ РЕДАТ – ОБВИНИТЕЛСТВОТО СЕ УШТЕ БЕЗ РЕЗУЛТАТИ

  Напишано од: - Jan 23, 2019
  Неколку афери стојат пред новиот Јавен обвинител, Љубомир Јовевски, како – доделувањето на грантови од страна на Фонд за иновации, тендерите на Кочо Анѓушев, тендерот со реагенси на Венко Филипче, возилата на Илми Селами…    Од...
 • А МОЖЕЛО И ТАКА  

  Напишано од: - Jan 22, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Во два од минатите написи („Брексит или не“ и „Британските паралели“) се осврнав на сличностите и разликите меѓу Британскиот излез од Европската унија (попознат како Брексит), со патот на нашиот Преспански договор...
 • Конкурс за истражувачки стории за корупција

  Напишано од: - Jun 3, 2016
  Предложените теми може да опфатат: административна корупција висока политичка корупција анализа на новите форми на економски криминал можна злоупотреба на средства од ЕУ и други донатори даночните измами злоупотреба на јавни средства преку субвенции и јавни...
 • Политичките партии потпишаа Декларација за соработка со младите

  Напишано од: - Apr 23, 2014
  Во пресрет на парламентарните избори со потпишувањето  на Декларацијата, политичките партии се заложија во Собранието да се залагаат за унапредување на позицијата на младите во земјата. Декларацијата за соработка со младите е подготвена од Националниот младински...