Денешна дата
19/04/2019

дебата

 • ПОД ЕДЕН, ПОД ДВА, ПОД ТРИ И ЗБОР ЗА ПРИБЕ

  by - Apr 19, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Под еден, неразбирливи се полемиките околу аболицијата или помилувањето. Дали се уште актуелниот претседател ќе ги амнестира преостанатите неамнестирани за настаните од 27-ми април од пред две години. Ќе го направи ли тоа...
 • ЗА МАКЕДОНИЈА

  by - Apr 18, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Постојат многу кревки и болни теми во нашето општество, кои тешко и споро се залекуваат. Но, се чини, дека една од најдраматичните, најкомплицираните и најзаканувачките појави која го прави нашето општество долгорочно...
 • ПРИМЕРОЦИТЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

  by - Apr 17, 2019
  Пишува: Бардуљ ЗАИМИ Универзалното културно наследство останува триумф на човечката душа над еродирањето на времето. Ова наследство ја претставува креативната страна на човечкото битие кое преживува, знаците на човековата егзалтација низ времето. Културата во суштина претставува...
 • РЕЈТИНЗИ, АПСЕЊЕ И ЗАПАЛЕНАТА ЦРКВА

  by - Apr 16, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски Кампањата за претседателските избори влезе во својата завршна недела, а вчера се објавија и последните рејтинзи на кандидатите. Се одржаа и централните митинзи на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ во Скопје, но посетеноста и на двата...
 • Важно е да победи демократскиот процес

  by - Apr 15, 2019
  пишува: Денко Малески Сите ќе треба да вложиме голем напор да успеат претседателските избори. Имено, желбите на Брисел, на нашата влада и на мнозинството граѓани за перфектни претседателски избори се едно, а нашата реалност и нашата...
 • ОПШТЕСТВОТО ЗА СИТЕ СЕ ТРКАЛА КОН ДРЖАВА ЗА СИТЕ

  by - Apr 12, 2019
  Пишува: Зоран Иванов За да нема дополнителни малтретирања и до недоглед одолговлекувања на реформските задачи зададени од Унијата, нека заврши успешно и оваа претседателска тирада и нека се извлечат поуките. Ако овие избори не успеат, што...
 • ПОМЕЃУ БИЛБОРДОТ И РЕАЛНОСТА

  by - Apr 11, 2019
  Пишува: Трифун Костовски Почитувани читатели, немав намера воопшто да ги коментирам предизборните претседателски кампањи на актуелните кандидати. Но, ова секако е време на маркетиншко обликување на животот, пораките, политиките. Време на билборд насмевки зад кои се...
 • КЕТМАНОТ НА ПОЛИТИЧКИТЕ ПОВТОРУВАЊА

  by - Apr 10, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Изборите бараат “тресење”, учество, впечатлива реторика, мобилизација за да се направи видлива политичка ориентација. Изборите бараат табори по секоја цена, бидејќи само така се допира до симпатизерите, следбениците кои веќе го проектирале нивното...
 • ГРАЃАНСКО ОПШТЕСТВО

  by - Apr 9, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Иако сме во ек на кампањата за претседателските избори кај нас, имам впечаток дека таа поминува доста помирно од сите претходни и што е најважно – без инциденти (барем засега, а се надевам...
 • Ние сме грчка сфера на интерес

  by - Apr 8, 2019
  Пишува: Денко Малески   Со меѓународно спонзорираниот симултан пораз на македонскиот и на грчкиот национализам, создадени беа услови да се затвори раната помеѓу двете држави која се закануваше да загнои и да го инфицира целото тело...