Денешна дата
14/10/2019

дебата

 • Локалните медиуми живеат од денес за утре

  by - Sep 25, 2019
  Пишуваат: Ангела Рајчевска и Љубица Иванова „Владиното субвенционирање на националните медиуми го уништи медиумскиот пазар, односно ги измести пазарните односи поради што дојде до изедначување на цената на рекламирање кај локални и кај национални медиуми“ –...
 • ЕСЕН НА ОДЛУЧУВАЧКА ПРЕСВРТНИЦА

  by - Sep 25, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ Западен Балкан постепено влегува во нова фаза на перспектива. Големиот број одложувања во изминатиот период, кои доаѓаа главно како резултат на наметливи и длабоко атавистички политики во нивниот концепт, се чини дека добиваат...
 • КАКО ЗА КРАЈ

  by - Sep 24, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски     Да го појаснам веднаш насловот, да не помислите дека нешто ја предвидувам судбината на Македонија, се работи само за тоа дека ми е ова последен текст во овој експериментален проект во кој...
 • Нема повеќе бланко доверба за никој и за ништо

  by - Sep 23, 2019
  пишува: Денко Малески   Повеќе пати сум се нашол во Америка кога се избирал судија на Врховниот суд. Тоа е највисоката судска инстанца во судскиот систем на земјата која ја сочинуваат осум судии и еден главен...
 • II. ТРЕТАТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА – ОД СКЕПТИЦИЗАМ ПРЕКУ ЕУФОРИЈА ДО ДЕПРЕСИЈА

  by - Sep 20, 2019
  Пишува: Зоран Иванов   Така некако, повторно преку овие транзициски поими од насловот би можел најсубјективно да го сместам актуелниот поглед врз македонските државотворни етапи. Од почетокот на создавањето на првата македонска држава, секако не онаа...
 • Општествена одговорност

  by - Sep 19, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Секоја заедница може да опстои и да се развива само доколку во неа има изградено силно чувство за взаемност, дарување, поддршка, солидарност, емпатија. Онаа заедница во која отсуствуваат ваквите атрибути, чинам, осудена...
 • ПОМЕЃУ МИТОТ ЗА СИЗИФ И ЕВРОПСКИОТ СОН

  by - Sep 18, 2019
  Пишува: Бардул ЗАИМИ     Разочарувањето на граѓаните од политикaта во Северна Македонија сега е непобитен факт, сервирано непрекинато на јавниот простор. Политичките повторувања и депласираните концепти на владата над 20 години создадоа планина на очај,...
 • ПРАВО? ПРАВДА?

  by - Sep 17, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Во неделата во која се запечати судбината на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), со разрешувањето на неговата предводничка Катица Јанева и констатирањето на Советот на јавни обвинители дека со тоа им престанува мандатот и...
 • Прибе не знае со каков демон се бориме

  by - Sep 16, 2019
  пишува: Денко Малески   Мисијата на Рајнхард Прибе, високиот чиновник на германската и на европската администрација, заврши со објавувањето на документот на комисијата на ЕУ под негово водство. Сега, вон од основната мисија, тој повремено не...
 • I. ТРЕТАТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА – ОД СКЕПТИЦИЗАМ ПРЕКУ ЕУФОРИЈА ДО ДЕПРЕСИЈА

  by - Sep 13, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Ова ќе биде субјективна приказна за објективната македонска стварност. Под ист наслов во три продолженија. Без претензии за некаков хронолошки ред на настаните, туку повеќе импресија за македонскиот самостоен од. Во ова прва...