Денешна дата
13/12/2019

дебата

 • ФРАНЦУСКО “НЕ“ ЗА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ

  by - Oct 23, 2019
      Пишува: Бардул Заими Француското “не“ за почеток на преговорите било клучно за судбината на премиерот Заев и неговата влада. Заев отсекогаш тврдел за еден сигурен почеток на преговорите со ЕУ, но француското вето беше...
 • Има ли кауза поголема од личниот и партискиот интерес?

  by - Oct 21, 2019
  пишува: Денко Малески   Велат дека тешките времиња обединуваат. Но, зошто ова не важи за наша Македонија? Зошто токму во тешки времиња ние се делиме? Очигледно времињата не се доволно тешки, па политичарите можат ја продолжат...
 • Небрегово

  by - Oct 17, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   Минатата недела во организација на професорот Атанас Конески беше промовирана книгата Слова и согледби за Блаже Конески, напишана од професорот и угледен лингвист Димитар Пандев, на која беа присутни директорките од училиштата...
 • НОВА МЕТОДОЛОГИЈА И “ИЗВИНУВАЊА“!

  by - Oct 16, 2019
  Пишува: Бардул Заими Се чини дека “кошмарот“ за започнување преговори ќе продолжи и деновиве. Надежта и разочарувањето најверојатно ќе патуваат заедно сè до конечната одлука на Европскиот Совет, која се очекува да биде соопштена на крајот...
 • Приклучени на европска струја

  by - Oct 14, 2019
  пишува: Денко Малески   Почетокот беше тежок, патот напред неизвесен. На мојот прв работен ден во канцеларијата на МНР во 1991, на четврти кат во зградата на „Статистика“, до која водеше еден невообичаен брз расклатен лифт,...
 • Партискиот авторитаризам „произведува“ заспани пратеници

  by - Oct 9, 2019
   Пишува: Бардил Заими   Заедно со чинот на чекање за започнување на преговорите, се чини дека политичките партии постепено ја проектираат можноста за одржување предвремени избори.  Опозиционите партии во македонскиот и албанскиот блок долго време изјавија...
 • За интимните и заедничките борби

  by - Oct 8, 2019
  Пишува: Трифун Костовски   На почетокот, би сакал да се заблагодарам до сите вас што ми дадовте поттик и понатаму да ги артикулирам своите ставови и мислења, а кои можеби ќе беа задушени токму од оние...
 • Грчот на лицата на политичарите

  by - Oct 7, 2019
  пишува: Денко Малески   Има една страшна сцена која што се повторува на нашите телевизиски екрани и која ја доживувам како опасност за мирот и стабилноста но и како навреда за сите пристојни луѓе во земјата:...
 • ПРЕСПАНСКИОТ И ЕДНА ГОДИНА ПОТОА – ФАКТИТЕ НАСПРОТИ МАНИПУЛАНТИТЕ

  by - Oct 4, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Убаво е да се ѕирка во историјата. Да нѐ вознесуваат и историските факти и  историските митови. Но оттаму, од минатото па наваму, возот вози само во еден правец. Сепак некои тоа уште не...
 • ХОРИЗОНТ НА ОЧЕКУВАЊЕ, УСЛОВИ И НАДЕЖ

  by - Oct 2, 2019
  Пишува: Бардул Заими     Долгиот пат на процесот на интеграција беше проследена со многу дилеми и многу политички турбуленции. На спроти цикличните одложувања и отстапувања од овој курс манифестирани од политичките елити, се чини дека...