Денешна дата
18/01/2019

дебата

 • Некои хиени меѓу новинарите

  Како до смрт прегладнети хиени што демнат мрши – така ми наликуваат сите оние копи пејст он – лајн работилници кои произведуваат сериски „вести“ и им ги нудат како новинарски производ на македонските читатели на социјалните...
 • Луцифер лустрира

  by - Nov 1, 2014
  Зборот „лустрација“ потекнува од латински (Ilusterata – осветлување). Со ова е поврза и поимот „Луцифер“ некакво подземно суштество што го носело фенерот по ходниците на пеколот (lucem ferra – светлоноша), и кое било директно подредено на...
 • ИНБОКС7 ДЕБАТА: ВЛАСТА ПОТВРДИ ДЕКА ПОЛОВИНА МИЛИОН ГРАЃАНИ СЕ ИСЕЛИЛЕ

  Марјан Забрчанец од невладината Младински образовен форум (МОФ), потсети на резултатите од последните истражувања: 45% од младите не ја гледаат својата иднина во Македонија, 60% од студентите во Македонија не ја гледаат својата иднина во државата....
 • Сите во пеколот

  by - Oct 26, 2014
  Џон Есписито, врвен познавач на Христјанството и Исламот вели – „Добрите луѓе самите чинат добри дела. Лошите луѓе самите чинат лоши дела. Но, за да ги натерате добрите луѓе да чинат лоши дела, потребна е добра...
 • КОЈ ЌЕ РЕШИ ЗА ИМЕТО – ТЕХНИЧКА ВЛАДА?!

  Весник, што деновиве не е сместен во редовите на медиумите на СДСМ според критериумите на провладин неделник, во минатата неделна анализа, како да најавува дел од сценариото за враќање на опозицијата во Парламентот. На крајот од...
 • Страв до коски

  by - Oct 18, 2014
  Ако сакате да владеете со луѓе држете ги под страв – вели славниот Пауло Коељо. Помина многу години, секоја полоша од претходната, а власта се посилна. Силна, не заради успесите туку по сеењето страв. Таа се...
 • ОД ВАШИНГТОН КРЕДИТИ, ОД БРИСЕЛ ХИПОТЕКИ – ГРУЕВСКИ НА ВЛАСТ

  Недела на нови „драмолетки“. Само што заврши политичката претстава „Дајнерс“ во барокниот МНТ, во режија на Шеќеринска, власта си го врати владеењето со театарот на апсурдот. Ден по доаѓањето на извештајот од ЕК, од чии оценки...
 • Гасоводна војна

  by - Oct 11, 2014
  Стратегискиот балкански гасоводен проект Транс – јадранскиот гасовод – „TAP“ (Trans-atlantic Pipeline) станува реалност. Тоа е постигнато со долго лобирање на Атина, Тирана и Рим кај светските центри на моќ, но многу потпомогнати од кризата во...
 • Безбедноста на тест!

  by - Oct 5, 2014
  Легендарниот султан Омар, имал ептен грдо лице. Затоа наредил да ги отстранат сите огледала од дворот. Но, сепак едно била заборавено во едно скришно место. Кога Омар случајно се погледнал, силно почнал да плаче, но брзо...
 • АТОМСКА БОМБА НА ЗАЕВ? ИЛИ ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ РАЗГОВАРАА – ТЕАТРАЛНО

  П.С. Невообичаено е текст да се пишува од крајот, од пост-скриптум, особено ако поврзувате личности и настани од мигот на една ноќ со неделите на исчекување. Но, регистрираната бурлеска едноподруго од бизнис-собирот во МНТ и театралноста...