Денешна дата
22/01/2019

преспански договор

 • МЕЃУ СОНОТ И ЈАВЕТО

  by - Jan 18, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Насловот на овој текст е позајмен  од една многу слушана, популарна и многу поучна емисија на брановите на Радио Скопје од времето на шеесеттите години на минатиот век. Нараторска емисија за возрасни и...
 • ЖИВОТ СО ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР

  by - Jan 15, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Со петочното изгласување на уставните измени (четирите амандмани и соодветниот Уставен Закон), Република Македонија ги исполни своите (досегашни) обврски од „конечната“ спогодба со Грција, и со тоа – Преспанскиот договор е тука...
 • УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ – НАПРЕДОК НА ДРЖАВАТА ИЛИ ПРЕДАВСТВО

  by - Jan 10, 2019
  Што ќе донесат и што се очекува по усвојувањето на уставните измени? Безбедност и економски развој или губење на националниот идентитет? Политичарите, експертската јавност и граѓаните поделени во нивните ставови   Пишува: Светлана Унковска   Пред...
 • Британски паралели

  by - Dec 18, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Во минатиот напис „Брексит или не“, се осврнав на сличностите и разликите меѓу Британскиот излез од Европската унија (попознат како Брексит) од нивниот референдум за тоа во јули 2016 година, до неодамна...
 • Македонско-грчкиот подвиг наречен Преспански договор

  by - Dec 10, 2018
  пишува : Денко Малески   Потпишувањето на Преспанскиот договор е голем подвиг за општества какви што се македонското и грчкото, во кои политичарите на својата професија не гледаат како на процес за решавање на големите, стратешки,...
 • Канческа Милевска: Во ниту еден момент не се чувствувам како предавник

  by - Nov 9, 2018
  Пратеничката Елизабета Канчевска Милевска се најде на центарот на критиките од нејзините сопартијци кога на 19 октомври одлучи да го поддржи започнувањето на процесот на уставните измени со кои се отвара патот на имплементирање на Договорот...
 • Ваутер Пломп: Договорот од Преспа не е лесна задача, но е фер компромис

  by - Oct 31, 2018
  Свесен сум дека прифаќањето на Договорот од Преспа не е лесна задача, како што и неговото склучување не беше лесно, ниту за македонската, ниту за грчката влада. Прашањата за идентитетот и за јазикот се од голема...
 • За еден референдумски графикон

  by - Oct 30, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Изминатово лето ни помина со Преспанскиот договор, со разговори, дебати, убедувања, па и жестоки расправи за аргументирање на неговите предности и мани, за да секој од нас си донесе информирана одлука на...
 • Договорот од Преспа: успех за Грција и подвиг за Македонија

  by - Oct 29, 2018
  пишува: Денко Малески   Со Преспанскиот договор, победија и Македонија и Грција. Па, кој тогаш загуби? Загуби грчкиот и македонскиот ултра-национализам. Но, нели кај компромисите меѓу државите двете страни се подеднакво незадоволни? Сега знам дека сепак,...