Денешна дата
26/05/2019

устав

 • Ноемвриска „горештина“

  by - Nov 7, 2018
  Пишува: Бардуљ Заими   Уставните промени предвидени со Преспанскиот договор, се чини дека ќе ја продолжат летната „горештина“ и во ноември. Владата, пак, соопшти дека ги изготвила амандманите за овие промени. Преформулирањата во преамбулата предизвикаа реакциите....
 • Укинување на народот

  by - Sep 20, 2014
  Се води јавна расправа за уставни измени. Подршка има само кај тие кои своето достоинство и совеста ги имаат трампано за пари. Не поминува баш лесно ниту кај некој владини подржувачи. Венецијанската комисија чии став многу...
 • НИМИЦ – УСТАВ – ЗАДОЛЖУВАЊА (Меѓународна берза 5)

  НИМИЦ – Баталете ја мисијата на посредникот. Дипломат, кој (не)„носи идеи и не е оптимист“, не може да биде медијатор и да си ја одржува мисијата. Таа е уште една завеса за домашната економско-политичка мимикрија, која...
 • ЛГБТИ: Уставните измени се застрашувачки

  by - Jul 19, 2014
  Отворањето на највисокиот правен акт во државата, Уставот, во моменти на политичка криза укажува на крајна авторитарност на оние кои се на власт, покажување на надмоќ, а тоа е застрашувачки и треба да не̒ алармира сите...