38.8 C
Скопје
12 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАУКА

Имунологот Акико Ивасаки: „Не е се завршено со Ковид, ниту одблиску“

Според најновите проценки, повеќе од 65 милиони луѓе ширум светот можеби живеат со некоја форма на долг Ковид, запрепастувачки број кој само ќе продолжи да се зголемува, со оглед на недостатокот на достапни опции за третман.

Еден од научниците што ја предводи трката за да се обиде да ја открие сложеноста на долгиот Ковид е Акико Ивасаки, професор по имунологија на Медицинскиот факултет Јеил.  Ивасаки беше во првите редови на бројни истражувачки откритија во текот на пандемијата, почнувајќи од разбирањето зошто мажите беа поранливи на вирусот Сарс-КоВ-2, автоимунитетот што некои луѓе ги направи неочекувано подложни и зошто мало малцинство доживеа срцево воспаление како одговор на вакцините за Ковид-19. Неодамна, на Ивасаки ѝ беше доделена престижната награда за медицински истражувања Else Kröner Fresenius, вредна 2,5 милиони евра (2,2 милиони фунти), делумно поради нејзината тековна работа на долготрајниот Ковид.

“Долготрајниот ковид е сеопфатен термин кој веројатно опишува повеќе болести со различни причини. Сè уште ги немаме одговорите, но има некои хипотези кои стануваат се поверојатни, а други помалку веројатни. Сега има повеќе докази кои покажуваат или вирусни протеини или вирусна РНК во различни ткива, месеци по инфекцијата. Хипотезата дека долгите симптоми на Ковид може да бидат предизвикани од реактивирање на латентни вируси, како што е вирусот Епштајн-Бар, исто така добива на интензитет. Другата идеја е дека промените може да настанат поради воспаление од акутна инфекција со Sars-CoV-2, како на местото на инфекцијата, така и во дисталните органи како што е мозокот. Имаме труд што го објавивме минатата година, кој покажува дека дури и блага респираторна инфекција Sars-CoV-2 може да резултира со долгорочни промени во мозокот” вели Ивасаки за Гардијан, пренесува Инбокс7.

Претходно овој месец, Светската здравствена организација го симна „Ковид-19“ од статусот „вонредна состојба од меѓународна загриженост“, додека администрацијата на Бајден официјално прогласи крај на вонредната состојба во јавното здравство „Ковид-19“.

Но, Ивасаки вели дека сеуште имаме работа со Ковид19.

“Разбирам зошто мораше да се прекине прогласувањето за вонредна состојба, поради економското влијание и други работи. Но, во исто време, не завршивме со Ковид, ниту блиску. Вирусот е тука да остане со нас и затоа треба да размислуваме за идните засилувачки вакцини кои се совпаѓаат со варијантите кои циркулираат, како и за потенцијалот на нови варијанти кои дополнително го избегнуваат нашиот постоечки имунитет”, вели Ивасаки. “Сфаќам дека луѓето сакаат да се движат од пандемијата, но вирусот сè уште е таму, луѓето се инфицираат и постои можност да се развие долг Ковид. Сè уште носам маски и следам превентивни практики колку што е можно повеќе”.

Related posts

Србија продолжува да се качува како најпрепознатлив пријател на нашата држава

admin

Во Кавадарци се одбележи четири годишнината од членството во НАТО

admin

Шолц: Германија има голема почит за македонскиот идентитет, време е за уставни измени

admin

Пендаровски: НАТО не информираше дека високи фигури на МПЦ-ОА се соработници на Русија

admin

Кампања врз кампања – од ЕУ одблизу до ЕУ поблиску

admin

Биден: Изборите во САД догодина се битка за „душата“ на државата

admin