8.8 C
Скопје
24 април, 2024
Inbox7.mk
АНАЛИЗА

Пржино – од решение до проблем

Пишува: Џелал Незири

Наместо на граѓаните, оваа Пржинска влада им служи на партиите и на нивните изборни стратегии. Техничка влада значи влада составени од експерти, непартиски кадри кои би превземале ресори за непристрасно водење на институциите, а со цел организирање на фер и демократски избори.

Технократијата тоа подразбира – влада составена од експерти на дадените области, на најдобри познавачи на таа област, кои може да бидат предложени од политички партии, но да не ги застапуваат исклучиво нивните интереси.

Пржинската влада не е техничка, туку политичка влада, крајно партизирана и неефикасна исто како што ни беше досега Собранието, за што добиваме константно критики од Брисел. Ако во 2016 година беше решение заради заробените институции од ВМРО-ДПМНЕ, сега оваа влада станува пречка заради партизираноста од сите кои учествуваат во неа.

Во време кога земјата е членка на НАТО, со започнат процес на преговори со ЕУ и со позрела демократија отколку пред десет години, мислам дека сега остануваат две опции: или Пржинската влада навистина да биде составена од експерти, т.е. непартиски кадри, или пак целосно да се укине.

Related posts

ШТАЈНМАЈЕР: НЕ СЕ ВРАЌАЈТЕ НАЗАД ОД ПОСЛЕДНИТЕ МЕТРИ

ninja

ВРЕМЕТО КАКО ЛЕК ВО ОДНОСИТЕ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА

admin

НИТУ ИМАЛО НИТУ ЌЕ ИМА СОГЛАСНОСТ МЕЃУ ДВЕТЕ МАКЕДОНСКИ ПАРТИИ

admin

САД и ЕУ во регионот: Тактички партнери и стратешки ривали

admin

МОСКОВСКИ КЛУБ НА САМОУБИЈЦИ

admin

Ало, Телеком! Очајно ни треба Европа!

admin