Денешна дата
21/03/2023

Драган Ѓорѓев, Институт за јавно здравје: Две третини од годината сме изложени на екстремно загадување

Ако само малку се намали загадувањето, само во Скопје ќе спасуваме 120 животи годишно, вели специјалистот по здравствена екологија и советник на директорот на Институтот за јавно здравје, Драган Ѓорѓев

Неодамна Светска банка го презентираше извештајот за нивото на загаденост во Македонија и ефектите врз здравјето на луѓето, оценувајќи ја Македонија како една од земјите со најазагаден воздух во Европа, каде загадувањето трае со години. За разлика од порано, загадувањето сега се појавува и во летните месеци. Лани загадувањето достигна рекордни бројки, но дали така ќе биде и годинава и покрај препораките кои беа дадени од надлежните?

На овие теми разговараме со проф. Драган Ѓорѓев, советник во Институтот за јавно здравје и специјалист по здравствена екологија. Ѓорѓев учествуваше во изработката на извештајот на Светска банка, кој потоа и бил презентиран и на Владата со цел да се преземат мерки за намалување на загадувањето во земјата.

 

Инбокс7: Г-не Ѓорѓев, учествувавте во изработката на извештајот на Светска банка, кој откри фрапантни податоци дека поради аерозагадувањето во земјава се регистрирани повеќе од 350 смртни случаи годишно? Може ли да ги пренесете впечатоците на експертите од Светска банка кога дојдоа до резултатите од истражувањето?

 

Инбокс7: Според податоците со кои располагате, колкав период од годината кај нас има загадување?

 

Инбокс7: Правевте ли проценки како нивото на загадување се одразува врз смртноста кај населението?

 

Инбокс7: Од каде доаѓа загадувањето?

 

Инбокс7: Колку актуелните препораки од надлежните можат да го намалат загадувањето?

zafirova.zafirova@gmail.com