Денешна дата
08/08/2022

СКУП истражува: Државно земјиште поделено на функционери

Дел од парцелите зема и вујкото на Крсто Мукоски, Ѓорѓи Угриноски преку фирмата „Виа Винарија“ од Вевчани. Како сопственик во ова фирма се јавува и Сања Угриноска Спасеноска, вработена во кабинетот на претседателот на Собранието Трајко Вељаноски и сопруга на поранешниот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ од Охрид Александар Спасеноски

Кавга за државно земјиште во Вевчани. Околу 267 хектари под Стручкото село Вевчани има двајца закупци. Земјиштето е во државна сопственост, а Министерството за земјоделство истото го нуди на двајца сопственици.

Photo0839

Прво по јавен повик, кој се распишува во ситуација кога државното земјиште е веќе засадено, а тој земјоделец го нема добиено под закуп, а после истото земјиште е дадено на јавен оглас.

На јавениот повик се јавува фирмата „Еко проект“, управувана од Маја Алуалоска, ќерка ма Митре Алулоски од Вевчани. На земјиштето во 2009 година се засадени лешници, а подоцна е спроведен и систем капка по капка.

Photo0822

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, тогаш раководено од Љупчо Димовски, сегашен пратеник од Социјалистичката партија, му одобрува на Митре Алулоски и неговата ќерка да го земат под закуп земјиштето под селото Вевчани. Му испраќа договор за закуп, кој семејството Алулоски го потпишува и го праќа на потпис во Министерството за земјоделие. Љупчо Димовски никогаш не го потпишал овој договор.

(кликни овде за целиот документ)

DOKUMENT 1 DOGOVOR SO mzsv_Page_1

Во меѓувреме земјиштето го бара и градоначалникот на Вевчани Цветомир Угриноски, инаку вујко на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ од ова општина, Крсто Мукоски.

Mitre Aluloski (1)

„Тоа земјиште е во државна сопственост и за тоа земјиште има спор повеќе од 30 години. Проблемот настана со пропаѓањето на ОГП Дримкол. Кога пропадна Дримкол, на некаков начин го наследил Митре Алулоски. Сите градоначалници пред мене ветуваа дека ќе го решат проблемот со Дримкол. Тоа го ветив и јас. Побарав од Владата ако не можат да ми помогнат со пари, барем правно да ми помогнат. Се нафатија на Влада да дојдат овде и да го решат проблемот“, вели Угриноски.

Тој планира да урбанизира дел од земјиштето и таму да се изгради бензинска пумпа.

Не можевме да потврдиме дали на негово барање, тогашниот министер за земјоделство Димовски, не го потпишал овој договорот со Митре Алулоски.

 

Земјиште со неколку сопственици

nova oznaka

 

Откако веќе еднаш земјиштето е доделено под закуп на Митре Алулоски, Министерството за земјоделие истото го дава на фирмата „Атриум“, сопственост на братот на Крсто Мукоски, Бобан и на неговиот татко.  Дел од парцелите зема и вујкото на Крсто Мукоски, Ѓорѓи Угриноски преку фирмата „Виа Винарија“ од Вевчани. Како сопственик во ова фирма се јавува и Сања Угриноска Спасеноска, вработена во кабинетот на претседателот на Собранието Трајко Вељаноски и сопруга на поранешниот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ од Охрид Александар Спасеноски.

(кликни овде за целиот документ)

DOKUMENT 4 VIA VINARIJA_Page_1

Дел од земјиштето зема и Владимир Алулоски, сопственик на фирмата „Агро Лашко“.

Веднаш по доделувањето на земјиштето на Јавен оглас, започнува судска постапка, заради која постапка досега земјиштето не е впишано како имот во катастарот за недвижности.

 

Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, побара и податоци од Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој дали некои од гореневедените фирми користеле субвенции. Во одговорот што стигна од таму се гледа дека ниту една од фирмите околу Крсто Мукоски не зела субвенции.

За изјава го побаравме и пратеникот Мукоски, но тој не се одзва на поканата да разговара со нас за земјиштето.

 

Кривични пријави за Министерството за земјоделие

 

Сопственикот на „Еко Проект“, една од фирмите на Митре Алулоски, поднесе кривична пријава против Ѓорѓе Дишленковиќ и Даниел Мурџески.

DOKUMENT 5 Kivicna prijava

Првиот е раководител на Секторот за земјишна политика при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, за злоупотреба на службената положба.

Даниел Мурџески е вработен во канцеларијата на Министерството за земјоделие во Вевчани, формирана во време кога се распределува земјиштето. Карактеристично за ова канцеларија е што таа е единствената подрачна единица на Министерството за земјоделство, што е отворена да пкрива само едно село во кое има не повеќе од 500 хектари земјиште. Како за пример ќе ја издвоиме Општина Лозово која има 20 пати повеќе земја од Вевчани, а нема подрачна канцеларија. Ист е случајот и со Чешиново-Облешево.

niva

Дали Министерството за земјоделство ја отвара оваа канцеларија само за распределбата на тоа земјиште кое е спорно, не можевме да потврдиме.

Кривичната пријава е поднесена на 4 јуни 2014 година, но досега Основното јавно обвинителство не се произнело дали ја прифаќа или ја одбива кривичната пријава.

За Леонид Трпеноски, адвокат и застапник на Митре Алулоски, ова е симптоматично.

Leonid Trpenoski

Леонид Трпеноски

„Препорачливо е Јавното обвинителство да се произнесе за поднесоците во рок од 3 месеци, но овој пат чекаме 20 месеци. Се случуваат и вакви случаи, но се многу ретки“, вели Трпеноски.

Тој не можеше да потврди дали семејството на Крсто Мукоски извршило притисок врз обвинителството.

Митре Алулоски вели дека со ова постапка му е нанесена голема штета.

 „Имам засадено лешници и ореви на ова земјиште. Насадот е од 2009 година, иако од Министерството за земјоделство со лажни податоци тврдат дека нема насади. Штетата досега изнесува околу 160.000 евра“, вели Алулоски.

Тој додава дека лешниците минатата година прородиле и дека овие долгогодишни насади за некоја година ќе влезат во полн род.

(„Сторијата е поддржана од ЦИН СКУП Македонија во рамките на НЕД проектот “Подигнување на јавната свест против корупција преку истражувачко новинарство”.)

На 2 март 2016 година следуваше реакција на пратеникот Крсто Муковски на овој текст. Неговата реакција можете да ја прочитате на овој линк овде.

lefkov@yahoo.com