Денешна дата
28/11/2022

Тимоние: Случајот со Северена Македонија е посебен и треба да се вреднува посебно, но регионот се гледа глобално

Разговарала: Светлана Унковска

 

Откако стана извесно дека датум за преговори нема да има летово, голем дел од европските дипломати се согласни дека треба да отвориме преговори за членство со Европската унија и посочуваат дека најверојатен датум ќе биде октомври. Каков е ставот на Франција за која во јавноста има мислење дека е противник на проширувањето, односно дека најпрво треба да се направат реформите во Унијата, разговараме со амбасадорот на Франција Кристијан Тимоние. Со неговата екселенција Тимоние разговараме и за неодамнешната Берлинска конференција односно Стратегијата на Макрон за Западен Балкан, за реформите во земјава меѓу кои како најпотребни се посочуваат рефорите во судството, но и за блокадата на законот за СЈО