Денешна дата
21/03/2023

Арта Тахири

tahiri@inbox7.mk
 • Се празни Македонија, се бега од сиромаштијата

  by - Jan 15, 2015
  Луѓето се иселуваат, бидејќи бараат решенија. Одат онаму каде што можат да најдат работа и да обезбедат подостоинствен живот за себе и за своето семејство, велат експертите во Скопје. Жителите на земјите од Западен Балкан, вклучувајќи...
 • Хонорарите го полнат буџетот: тежок удар по џебот на граѓаните

  by - Dec 5, 2014
  Од 1 јануари 2015 година ќе се применува новиот начин на плаќање на пензиско и инвалидско осигурување и придонесите за задолжително здравствено осигурување за лицата кои што потпишуваат договор на дело, авторски договор или договор за...
 • Изаири: Макстил и Југохром не се единствените загадувачи

  by - Nov 11, 2014
  Загадувањето на животната средина предизвикува реакции кај граѓаните и разните невладини организации. Тие реагираат барајќи индустриските капацитети кои на алармантно високо ниво го загадуваат воздухот, да поставуваат еколошки филтри според европските стандарди.   Имаме едно полурешение што...
 • Граѓанските иницијативи ги “тресат” институциите

  by - Oct 12, 2014
  Граѓанските иницијативи во Македонија може да влијаат врз институциите, да влијаат врз нивната работа и да ги земат во предвид критиките поврзани со разните текови и појави во општеството. Граѓанската иницијатива “Сакаме чист Чаир” го покажа...
 • Бесими: Препораката позитивна, забелешките бараат работа

  by - Oct 10, 2014
  Инбокс7: Г-дине Бесими која е генералната оценка на Македонската влада во врска со неодамнешниот извештај на Европската комисија за напредокот што го постигна земјата?   Бесими: Најпрво сакам да кажам дека е исклучително важно што Македонија...
 • Шасивари: Граѓаните не се соодветно застапени во Собранието

  by - Oct 5, 2014
  Последниве денови повторно се актуализираше дебатата за потребата Македонија наместо да ги избира пратениците со затворени листи, да ги избира со пропорционален изборен систем на отворени листи. Последниот инцидент во Собранието покрена многу прашања во врска...
 • Лидерите не ја слушаат пораката на Волерс

  by - Sep 18, 2014
  Aмбасадорот на Соединетите Американски Држави (САД) во Скопје, Пол Волерс со еден непосреден и недипломатски јазик рече дека” политичките лидери во Македонија повеќе се ангажираат за нивните краткорочни и лични интереси и дека ова е деструктивно...
 • Беџети: Maкедонија бележи голем политички и економски застој

  by - Sep 14, 2014
  Инбокс7: Г. Беџети, Ви благодарам што ја прифативте поканата за интервју. Беџети: Ми беше задоволство.   Инбокс7: Најпрвин би се задржалa на фактот дека Македонија повторно потфрли на последниот самит на НАТО, не доби покана за...
 • Образованието, културата и науката во штрајк

  by - Sep 2, 2014
  Наставниците во предучилишно, основно и средно образование наскоро ќе стапат во штрајк, искажувајќи го на овој начин нивното незадоволство и протест од состојбите во образованието. Организатор на овој штрајк ќе биде Независниот синдикат за Образование, Хаука...
 • Многу полицајци, малку безбедност!

  by - Aug 7, 2014
  Убиства, самоубиства, вооружени инциденти, кражби.. Ова е, помалку или повеќе, прегледот на дневниот информативен билтен на Министерството за внатрешни работи (МВР). Пласирани во црната хроника на вестите во медиумите, неодамнешните настани ја поставуваат дилемата дали граѓаните...