Денешна дата
27/03/2023

Мерсел Биљали

bilali@inbox7.mk
 • Укинување на народот

  by - Sep 20, 2014
  Се води јавна расправа за уставни измени. Подршка има само кај тие кои своето достоинство и совеста ги имаат трампано за пари. Не поминува баш лесно ниту кај некој владини подржувачи. Венецијанската комисија чии став многу...
 • Што се подготвува?

  by - Sep 12, 2014
  Генијалниот Ајнштајн, шетајќи по природата стигнал до една река над која висел импровизиран тесен мост. Славниот научник продолжил по мостот без да забележи дека истовремено од спротивната страна тргнал некој дебел човек. Кога се сретнале на...
 • Промена на изборниот модел

  by - Sep 4, 2014
  Нашиот изборен модел веќе три пати е променет со разновидни аргументи – избегнување на изборните инциденти, намалување на финансиски трошоци, ефектуирање на секој глас итн. Но, сега гледаме дека постојниот пропорционален модел со затворени листи уште...
 • Утепани и истепани!

  by - Aug 27, 2014
  По кој знае кој пат се докажува дека нам злото не може да не изненади, туку само доброто. Оти доброто кај нас може да се случи само по некоја случајност. Тепачката меѓу пратениците Албанци, во нормални...
 • Господ и ѓаволот

  by - Aug 21, 2014
  Пред некој ден, верскиот поглавар на Саудиска Арабија, Абдел Азиз Ал-Шеик, жестоко ги нападна џихадистите на „Исламската држава„ и на „Ал-Каида„ нарекувајќи ги за „непријател број еден на исламот„. Според него, идеите на екстремизмот, радикализмот и...
 • Рамковниот договор – тоалет хартија?!

  by - Aug 14, 2014
  Рамковниот договор успешно го згасна огнот од 2001 година, но тој ни по 13 години не успеа да создаде ниту микрон од тоа што се нарекува – толеранција, соживот, граѓанска рамноправност, еднакви можности, демократска власт, владеење...
 • Виртуелно правосудство

  by - Aug 8, 2014
  Правосудството наше, не само што го допре дното туку продолжува да тоне многу длабоко во подземјето, каде што изгледа најприродно припаѓа. Станало виртуелна институција која постапува според виртуелни закони. Често како закон му служат укажувањата од...
 • Жешка есен

  by - Aug 1, 2014
  Посредникот Нимиц, поаѓа од Њујорк со вреќа полн оптимизам, но на враќање вреќата му се наполни со песимизам. Страните во спорот не понудија решение туку само волја. Груевски како секогаш, вината ја бара кај некој друг....
 • Нашиот Нерон

  by - Jul 25, 2014
  Нерон го запалил Рим за да му даде свој личен белег на вечниот град. Тоа е патолошка страст карактеристична за квази лидери со која тие ги лекуваат нивните хендикеп и фрустации, што произлегуваат од нивното убедување...
 • Кризата ќе ја врати државата во колосек

  by - Jul 18, 2014
  Случувањата во државата, особено по изборите, сериозно ја загрижија меѓународната заедница. Тие се уплашија и мораа да се вклучат за да ги спречат можните поголеми компликации. Со години, овдешните аналитичари укажуваа дека уривањето на евроатлантската агенда...