Денешна дата
29/06/2022

Мерсел Биљали

bilali@inbox7.mk
 • Кон поделбата

  by - Jul 10, 2014
  Нашето политичко организирање страда од основен морал. Моралот е мерило на самоодговорноста, самоконтролата и пожртвуваноста за општите потреби и вредности. Високиот морал е над материјалните и духовните искушенија, додека нискиот морал подлежи под нив. Кој (не)морал...
 • Обвинителот, Уставот и овците

  by - Jul 1, 2014
  Во подземјето на еден будистички манастир, југоисточно од Пекинг, монасите со векови во тајност го чуваат каменот каде што со хиероглифи е напишана судбината на човештвото и светот, односно нивното распаѓање. По многу молење, германскиот научник...
 • Мачнина

  by - Jun 27, 2014
  Возејќи кон југот на земјата, наидов на стопер. Слаб средновечен човек чекал некој возач да се смилува за да го земе. Од далечина се гледаше дека животот на кутриот човек подолг период е заробен под канџите...
 • Слеп водач

  by - Jun 19, 2014
  Сиромашен слеп човек просел на улица. За да минувачите бидат помилостиви просјакот ставил натпис: „Јас сум слеп“. Но, очигледно тоа не му помогнало многу. Едвај имал собрано нешто ситно. Поминува некој човек, се приближил до натписот,...
 • Владеење со манипулации

  by - Jun 12, 2014
  Со години живееме во виртуелност. Имаме виртуелен развој, виртуелна благосостојба, виртуелна моќ, виртуелна големина, виртуелна историја, а, пред сè, виртуелна сегашност. Со помош на силна пропаганда и на популизам, кај обичниот човек е засаден ментален код...
 • Блиску до дестабилизација

  by - Jun 5, 2014
  Секој ден сè повеќе на Македонија ѝ се додаваат изјавите за одземање на статусот кандидат за членство во ЕУ. Изгледа дека доаѓа времето кога власта ќе треба да ги жнее политичките плодови кои со години наназад...
 • Патишта на Сатаната

  by - May 26, 2014
  Евреите на Мојсеј, дваесет години талкале по пустината, водени од заблудата дека ќе го најдат тоа што не ни знаеле што е. Барале нешто што од длабочината на душата го чувствувале, но било тешко разбирливо за...
 • Медиумски поплави

  by - May 20, 2014
  Го знаете вицот за Србинот и за Албанецот во времето на Милошевиќкога режимот ги контролирал медиумите? Избегал лав од зоолошка градина и опасно се доближил до некои деца што играле во близината. Во последен момент, потрчал...
 • Криза или блеф

  by - May 10, 2014
  Кралот Артур како замена за својата смртна казна, морал да пронајде одговор на прашањето: – Што сакаат жените? Прашувал кралици, принцези, чесни сестри, професорки, проститутки, но никако не добил соодветен одговор. Му рекле дека одговорот единствено...
 • Трагични свадби

  by - May 1, 2014
  Пред изборите Ахмети кажа дека на сака да прави свадба без невеста. Ама сепак направил свадба. Впрочен, сите направиле свадби. Едни со невести, други без нив, или пак невестата им завршила кај комшијата. Трети скришум и...