Денешна дата
28/01/2023

Рубрика

 • Фејсбук го потврди правилото дека „нема бесплатен ручек“

  Напишано од: - Apr 22, 2014
  Најновите промени на социјалната мрежа Фејсбук со кои се намали процентот на луѓе до кои допира една објава на фан страниците предизвика разочарување и чувство на изиграност кај голем број медиуми и компании.Од друга страна познавачите...
 • Браната Калиманци е полупразна

  Напишано од: - Apr 21, 2014
  Намалување на површините, доцнење на планот за наводнување и неизвесност до крајот на наводнителната сезона,ги демне земјоделците од Источна Македонија кои чекаат вода од хидросистемот Брегалница. Сане Јованов, производител на ориз од кочанското село Чешиново, вели...
 • Реторика преполна со навреди и етикетирања

  Напишано од: - Apr 17, 2014
  Албанските политички партии во текот на предизборната користеле  етничка реторика. Ова го потврди и извештајот на ОБСЕ/ОДИХР за предизборната кампања од првиот круг на претседателските избори, оддржани на 13 април. Извештајот го подвлекува апелот на албанската...
 • Синдикатите ги повикаа работниците во првомајска борба за работнички права

  Напишано од: - Apr 15, 2014
  Поголеми права, подобри услови за работа и достоинствени плати – ова се само дел од барањата на потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права. Во прогласот, од следната Влада,...
 • Се бараат гласови со етнички програми

  Напишано од: - Apr 14, 2014
  И покрај тоа што поминале 23 години од самостојноста на Македонија и 12 години од потпишувањето на Рамковниот договор, партиите што ги застапуваат Албанците главно ги артикулираат колективните барања, кои се однесуваат на нивниот уставно-правен статус....
 • Државата им вели „снајди се па живеј“ на малолетните зависници од дроги

  Напишано од: - Apr 11, 2014
  Дваесетгодишниот Кире од населбата Козле е среќен што е жив. Иако како зависник од хероин поминал низ пеколот и продал речиси се што поседува, вели дека тоа што денес е тука да говори за проблемите за...
 • Професори во трка за претседател

  Напишано од: - Apr 10, 2014
  Ѓорге Иванов: Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов е првиот на избирачкото ливче. Тој ќе трча за втор мандат, подржан од голем број интелектуалци и спортисти, не само од владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ. Роден е во Валандово...
 • Давање државјанства за политички цели

  Напишано од: - Apr 10, 2014
   “По телефон ми звучиш писмено, веројатно не си муслиманка, нема да има проблем, ќе ти дадат бугарско државјанство”. По неколку минутниот разговор, ова беше заклучокот на човекот кој на Интернет се рекламира како посредувач за бугарски...
 • Пратенички или „кукли“ во Собранието?!

  Напишано од: - Apr 9, 2014
  Во почетокот на март Собранието на Република Македонија се распушти со цел да се одржат предвремени парламентарни. Гласот и способноста на албанската жена очигледно не е слушнат колку што треба во Собранието и од нивните лидери...
 • Измените во изборниот законик речиси невидливи во кампањата

  Напишано од: - Apr 9, 2014
  Мастилото на десниот палец со коe ќе бидат обележани гласачите во недела можеби ќе остане и највидливата работа донесена како измена на Изборниот законик, нешто за што претставници на Владата, партиите и на ОБСЕ/ОДИХР го договораа...