Денешна дата
01/10/2022

Дебата

 • Жешка есен

  Напишано од: - Aug 1, 2014
  Посредникот Нимиц, поаѓа од Њујорк со вреќа полн оптимизам, но на враќање вреќата му се наполни со песимизам. Страните во спорот не понудија решение туку само волја. Груевски како секогаш, вината ја бара кај некој друг....
 • НИМИЦ – УСТАВ – ЗАДОЛЖУВАЊА (Меѓународна берза 5)

  Напишано од: - Jul 31, 2014
  НИМИЦ – Баталете ја мисијата на посредникот. Дипломат, кој (не)„носи идеи и не е оптимист“, не може да биде медијатор и да си ја одржува мисијата. Таа е уште една завеса за домашната економско-политичка мимикрија, која...
 • Нашиот Нерон

  Напишано од: - Jul 25, 2014
  Нерон го запалил Рим за да му даде свој личен белег на вечниот град. Тоа е патолошка страст карактеристична за квази лидери со која тие ги лекуваат нивните хендикеп и фрустации, што произлегуваат од нивното убедување...
 • ЦЕЦА(МАНИЈА) – ПАЛАНЕЧКА ПОЛИТИКА НА ПАТРИОТИТЕ (Социјална берза 4)

  Напишано од: - Jul 24, 2014
  Светлана Ражњатовиќ е сопруга на Аркан – познатиот балкански ликвидатор на Хрватите, Босанците и на Албанците, но и деловен партнер на дел од македонските транзициски олигарси. Тој им беше долгата рака до српското криминално шверцерско подземје,...
 • Кризата ќе ја врати државата во колосек

  Напишано од: - Jul 18, 2014
  Случувањата во државата, особено по изборите, сериозно ја загрижија меѓународната заедница. Тие се уплашија и мораа да се вклучат за да ги спречат можните поголеми компликации. Со години, овдешните аналитичари укажуваа дека уривањето на евроатлантската агенда...
 • МЕРКЕЛ + НУЛАНД = ПРОМЕНА…? (Меѓународна берза 5)

  Напишано од: - Jul 17, 2014
  Формулата не е нова, ниту интересите на големите светски играчи чија медијација перманентно ја посакува власта во Македонија, една година наназад. Равенството е распон од очекуваните ефекти од ангажирањето на Вашингтон и на Берлин. Нивното сондирање...
 • Кон поделбата

  Напишано од: - Jul 10, 2014
  Нашето политичко организирање страда од основен морал. Моралот е мерило на самоодговорноста, самоконтролата и пожртвуваноста за општите потреби и вредности. Високиот морал е над материјалните и духовните искушенија, додека нискиот морал подлежи под нив. Кој (не)морал...
 • НИМИЦ – КАДЕ ПЛОВИ НОСАЧОТ НА АВИОНИ? (Меѓународна берза 4)

  Напишано од: - Jul 9, 2014
  На одмор сум во Грција. Патриотите би рекле – замина предавникот. Досега немаше глас од власта да не се оди кај соседот. Во ек на една таква минатогодишна директива, еден скопски градоначалник и еден влијателен министер,...
 • Груевски и Ахмети ќе не бранат со водени топови

  Напишано од: - Jul 9, 2014
  Кога пред 13 години решивме да го амнестираме, да го закопаме и да си го простиме злосторството од 2001 година во договор потпишан во Охрид, како гарант декаживотот на Македонците и на Албанците во Македонија ќе...
 • УСТАВНИ ПРОМЕНИ – ЛЕГАЛИЗАЦИЈА И АМНЕСТИЈА НА КАПИТАЛ (Меѓународна берза 3)

  Напишано од: - Jul 2, 2014
  Секоја политичка генерација се соочува со предизвицитена значењето, неприкосновеноста и применливоста на Уставот. Авторите на сегашниот конституционален акт, само 40 месеци по неговото донесување на крајот од 1991 година, поради Спогодбата со Грција, беа принудени лесно...