Денешна дата
21/10/2021

дебата

 • НИМИЦ – КАДЕ ПЛОВИ НОСАЧОТ НА АВИОНИ? (Меѓународна берза 4)

  На одмор сум во Грција. Патриотите би рекле – замина предавникот. Досега немаше глас од власта да не се оди кај соседот. Во ек на една таква минатогодишна директива, еден скопски градоначалник и еден влијателен министер,...
 • Груевски и Ахмети ќе не бранат со водени топови

  Кога пред 13 години решивме да го амнестираме, да го закопаме и да си го простиме злосторството од 2001 година во договор потпишан во Охрид, како гарант декаживотот на Македонците и на Албанците во Македонија ќе...
 • УСТАВНИ ПРОМЕНИ – ЛЕГАЛИЗАЦИЈА И АМНЕСТИЈА НА КАПИТАЛ (Меѓународна берза 3)

  Секоја политичка генерација се соочува со предизвицитена значењето, неприкосновеноста и применливоста на Уставот. Авторите на сегашниот конституционален акт, само 40 месеци по неговото донесување на крајот од 1991 година, поради Спогодбата со Грција, беа принудени лесно...
 • Обвинителот, Уставот и овците

  by - Jul 1, 2014
  Во подземјето на еден будистички манастир, југоисточно од Пекинг, монасите со векови во тајност го чуваат каменот каде што со хиероглифи е напишана судбината на човештвото и светот, односно нивното распаѓање. По многу молење, германскиот научник...
 • Мачнина

  by - Jun 27, 2014
  Возејќи кон југот на земјата, наидов на стопер. Слаб средновечен човек чекал некој возач да се смилува за да го земе. Од далечина се гледаше дека животот на кутриот човек подолг период е заробен под канџите...
 • ТЕХНИЧКА ВЛАДА – „ВЕШ МАШИНА“ (Изборна берза 5)

  Навечер е… Преполн автобус, со пензионери и со ученици на распуст. Топло, не се дише. – Што глумат лудило? И толку. Сите знаат кој, кога и зошто? Никој од патниците не знае колку е скап бесплатниот...
 • Слеп водач

  by - Jun 19, 2014
  Сиромашен слеп човек просел на улица. За да минувачите бидат помилостиви просјакот ставил натпис: „Јас сум слеп“. Но, очигледно тоа не му помогнало многу. Едвај имал собрано нешто ситно. Поминува некој човек, се приближил до натписот,...
 • МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е НАПАДНАТ ДОМА (Меѓународна берза 2)

  „Каква диктатура, какви бакрачи“ (Груевски). „Да свиткаме кичма…“ (Заев). Лидери што дома не си го почитуваат македонскиот јазик, немаат кредибилитет тоа да го прават и пред странците. Македонските лидери, во своите јавни настапи, сè повеќе се без...
 • Владеење со манипулации

  by - Jun 12, 2014
  Со години живееме во виртуелност. Имаме виртуелен развој, виртуелна благосостојба, виртуелна моќ, виртуелна големина, виртуелна историја, а, пред сè, виртуелна сегашност. Со помош на силна пропаганда и на популизам, кај обичниот човек е засаден ментален код...
 • САД И ЕУ ЗА ИМЕТО – NO PASARAN! (Меѓународна берза 1)

  Новинарскo-уредничкиот тим од Аминта 3 од Скопје, влезе во филмот за меѓународната завера на сојузниците од Запад против Македонија. Не беше доволна нивната серија координирани неделни написи за естетско-политичките атрибути на дипломатските дами од Германија и...