Денешна дата
01/02/2023

демократија

 • Македонија со слаба демократија чека влез во ЕУ

  by - Jun 19, 2019
  Пишува: Александар Тодески   Граѓаните на Северна Македонија сакаат влез во Европската Унија, а кон САД гледаат со резерва, покажува истражувањето на Меѓународниот републикански институт (ИРИ) насловено како „Демократии под притисок“ кое беше презентирано денеска. Кога...
 • НЕМА ДЕМОКРАТСКА ДРЖАВА СО ТОТАЛИТАРНИ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ

  by - Jan 11, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Македонија влегува во завршната етапа да зачекори, за почеток барем да застане на прагот од подотворената врата на друштвото на водечките демократски земји. Клубот НАТО е првата дестинација, ЕУ е натамошниот извесен од....
 • Фудбалот и демократијата

  by - Dec 25, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Денес е Божиќ (кој патем им го честитам на сите што го слават), според Грегоријанскиот календар (кој е во употреба во најголемиот дел од светот, а го користиме и ние, освен за...
 • И азилот, како и демократијата, се злоупотребува

  by - Nov 26, 2018
  пишува: Денко Малески   Во дебата во Комисијата за надворешна политика на германскиот Бундестаг, Јосип Јуратовиќ, пратеник од социјалдемократите, вака го коментира бегството на Груевски и азилот добиен во Унгарија: … „Системот Груевски“ ги искористува демократските средства....